'Laat beroepsziekten door de werkgever melden bij de inspectie'

donderdag 28 mei 2015 Leestijd: 1 min.

Debat Kamercommissie Beroepsziekten /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 28 mei 2015 Leestijd: 1 min.

PvdA en SP stellen in het Kamerdebat dat nu aan de gang is voor om beroepsziekten door werkgevers te laten melden bij de arbeidsinspectie. Nu zijn bedrijfsartsen daarvoor verantwoordelijk. Omdat zij vanwege medisch beroepsgeheim die melding anoniem doen, is het voor de inspectie moeilijk om hierop te handhaven.

Bij bedrijfsongevallen is de werkgever wel zelf verantwoordelijk om melding te doen bij Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voorheen Arbeidsinspectie. Daardoor weet het controlerende orgaan precies waar de problemen zich afspelen en om wie het gaat.

Door de verantwoordelijkheid bij de werkgevers te leggen worden problemen met beroepsziekten beter zichtbaar. De PvdA en de SP hopen hiermee meer verantwoordelijkheid te geven aan werkgevers om beroepsziekten juist te voorkomen.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet hier niks in. Onder meer omdat er een medische diagnose nodig is om een beroepsziekte vast te stellen en dat is de expertise van de bedrijfsarts. Daarnaast is er mogelijk ook gevaar voor schending van de privacy van de werknemer.

Het debat is inmiddels afgelopen. Zie hieronder onze Tweets over het debat:

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

599 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek