'Kunt u zich voorstellen hoe pijnlijk dit voor ouders en kinderen met ADHD is?'

dinsdag 09 februari 2016 Leestijd: 1 min.

ADHD discussie (Marleen) /

Anne de Blok

Verslaggever

anne.deblok@kro-ncrv.nl

dinsdag 09 februari 2016 Leestijd: 1 min.

Nog voordat onze reportage is uitgezonden, is de discussie over de zin en onzin van ADHD-medicatie al op social media losgebarsten. En dat gaat er soms heftig aan toe. Reden voor ons om na het lezen van alle reacties langs te gaan bij een moeder die drie kinderen heeft met ADHD om te vragen hoe dit kan.

Op Twitter, Facebook en via de mail lezen we veel verhalen van ‘voor'- en ‘tegenstanders’ van het gebruik van ADHD-medicatie. Verschillende mensen die gediagnosticeerd zijn met ADHD reageren op voorhand dat ze niet willen meewerken aan onze uitzending. Zo lezen we op Twitter de volgende reactie:

Ook per e-mail ontvangen we meerdere geëmotioneerde reacties, waaronder deze:

‘In de afgelopen jaren zijn er al vele uitzendingen geweest over ADHD, geen van allen waren in het voordeel van mensen met ADHD of ouders van kinderen met ADHD. Ouders en kinderen werden weggezet als gemakzuchtig, slechte opvoeders en junkies. De vergelijking met speed is meer dan eens gemaakt. Kunt u zich voorstellen hoe pijnlijk dit voor ouders en mensen met ADHD is?’

We vragen ons af waar deze mensen zich precies boos om maken. En dan meldt Marleen zich via Twitter:

We besluiten bij Marleen op bezoek te gaan. Marleen heeft drie kinderen die ADHD-medicatie slikken en wil ons graag uitleggen waarom deze discussie soms zo hoog oploopt.

Marleen voelt zich kortom gestigmatiseerd. Ze ontkent echter niet dat er ook kinderen zijn die ten onrechte medicatie krijgen:

‘Ik denk dat dat vast en zeker wel gebeurt en die verhalen ken ik inderdaad ook, maar hetgeen wat daar heel jammer aan is, is dat juist mijn kinderen daaronder te lijden hebben. Zij worden op dezelfde manier bekeken, terwijl zij die medicatie juist nodig hebben.’

Zondag 14 februari om 22.35 uur op NPO2 zie je de gehele uitzending over ‘De ADHD-epidemie?’ Heb je tips voor ons? Meld het dan via demonitor@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Jeugd en onderwijs De ADHD-epidemie?
Verkenning Research Opnames Uitzending

455 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Anne de Blok

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In de afgelopen tien jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken momenteel ruim 250 duizend mensen pillen tegen hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachts...
Alles over dit onderzoek