Koopgarant past regels aan na onze berichtgeving over partijdige taxateurs

dinsdag 06 december 2016 Leestijd: 2 min.

het logo van Stichting Opmaat /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

dinsdag 06 december 2016 Leestijd: 2 min.

De bedenkers van Koopgarant hebben de regels voor het taxeren van een huis aangepast na onze berichtgeving in het dossier Koophuis. Stichting OpMaat reageert hiermee op de kritiek van veel van de tipgevers over de taxaties die gedaan worden in opdracht van de woningcorporatie.

Waar tot op heden de woningcorporatie de taxateur inhuurde, worden de regels per 1 februari 2017 gewijzigd. Woningeigenaren mogen dan kiezen uit drie taxateurs die door de woningcorporatie uitgekozen zijn. In dat geval betaalt de woningcorporatie de taxatie. Je mag ook zelf een taxateur uitzoeken, maar dan moet je de taxatie zelf betalen.

Stichting OpMaat past de regels nu dus aan om het gevoel van een partijdige taxateur te voorkomen. De bedenkers van Koopgarant lieten ons eerder al weten dat zij de problemen ook zien. ‘We kunnen niet uitsluiten dat in het verleden de taxateur zich bij de verkoop incidenteel heeft laten beïnvloeden door de corporatie,’ aldus OpMaat.

Woningcorporaties kunnen woningen verkopen met Koopgarant. Dit betekent dat zij kopers een ‘korting’ op de koopprijs geven én een terugkoopgarantie bieden aan de koper. Die korting wordt later weer verrekend en in feite moet dan de korting terugbetaald worden. De bewoner is verplicht zijn woning te verkopen aan de woningcorporatie. De prijs wordt bepaald via een taxatierapport met daarin de geldende marktwaarde. Die marktwaardes bij aankoop en verkoop worden vastgesteld door een taxateur die de woningcorporatie aanstelt. En daar gaat het nu mis.

Oplichterij

Inmiddels hebben 226 mensen zich bij ons gemeld met klachten over het onverklaarbaar hoge waardeverlies van hun Koopgarant-woning. Veel mensen denken dat de taxateur zich laat leiden door de belangen van de woningcorporatie en dat er te laag wordt getaxeerd. ‘We hebben een taxatierapport ontvangen waarvan we echt waren geschrokken! Jeetje wat heeft ons dit veel slapeloze nachten gekost,’ laat de familie Straten uit Veldhoven ons weten.

Door de lage taxaties voelen veel tipgevers zich benadeeld. Eline de Groot uit Waalwijk mailt: ‘We vinden het met z'n allen echt te schandalig voor woorden en vinden dat deze regeling aan alle kanten oplichterij schreeuwt.’ Ze wordt gesteund door Hetty Reijmer-Steens uit Spijkenisse: ‘Ook wij hebben sterk de indruk dat sommige taxateurs maar wat aanrommelen. Meestal gaat dit ten koste van mensen die het toch al niet zo breed hebben. Dat vinden wij eigenlijk nog het meest beschamende.’

Ons onderzoek gaat door. We richten ons nu op de voorlichting van woningcorporaties bij de verkoop van Koopgarant. Want was bij aankoop duidelijk dat de korting aan het einde van de rit weer wordt vereffend? Heeft u hier ervaring mee? Laat het ons weten via tip insturen

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek