KNMT: Alleen tandarts moet behandelplan maken

vrijdag 30 januari 2015 Leestijd: 1 min.

Tandarts patient behandeling 2 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 30 januari 2015 Leestijd: 1 min.

Aad van der Helm, voorzitter van de KNMT, de beroepsvereniging van tandartsen, vindt dat het maken van een behandelplan alleen nog maar door een tandarts mag worden gedaan. Aanleiding voor deze uitspraak is onze eerdere uitzending over tandkliniek CDC in Best. In die kliniek maken managers zonder tandheelkundige opleiding de behandelplannen voor hun patiënten.

Het behandelplan is de basis van de tandheelkundige zorg. Juist daarom vindt de KNMT het van belang dat alleen tandartsen zo’n plan opstellen. Aad van der Helm zegt hierover:

‘Wij vinden het belangrijk dat de tandarts de indicatie stelt. Dit zou een politiek issue moeten zijn. Je kunt het stellen van een indicatie niet aan leken overlaten. Zonder een goede diagnose is er geen goede behandeling.’

Het stellen van een diagnose is op dit moment niet voorbehouden aan tandartsen. In de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg) is het opstellen van een behandelplan niet opgenomen als een zogenaamde ‘voorbehouden handeling’. Tandartsenkliniek CDC geeft daarom aan volgens de wet niks fout te doen.

Kijk zondag 1 februari om 22.35 uur naar NPO2.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek