KNMG pleit voor toezicht op regionale toetsingscommissie euthanasie

dinsdag 21 januari 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

dinsdag 21 januari 2014 Leestijd: 1 min.

De artsenorganisatie KNMG is niet tevreden over de regionale toetsingscommissie (Rte) die achteraf beoordeelt of artsen euthanasie zorgvuldig hebben toegepast. De KNMG pleit daarom voor een extra toezichthouder als artsen ontevreden zijn over het oordeel van de toetsingscommissies. Dat zegt algemeen directeur Lode Wigersma van KNMG in een interview dat Altijd Wat Monitor gisteren met hem had.

Nu is het zo dat als een arts of familielid het oneens is met een besluit van de toetsingscommissie er geen mogelijkheid is om daar tegenin te gaan. De enige optie is de zaak te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg of de politie. Volgens Wigersma moet daar dus verandering in komen: “Wat nu ontbreekt is toezicht op de praktijk van toetsingscommissies.”  Wigersma kan zich indenken dat een onafhankelijke instantie de Rte dan zou moeten overrulen. In een ander scenario kan deze het toetsingscollege in haar oordeel dwingen nog eens naar de zaak te kijken, zoals de Hoge Raad in Nederland een zaak terug kan verwijzen naar het gerechtshof.

Ook vindt KNMG dat de toetsingscommissies te weinig inzage bieden in hun eigen overwegingen. “Wij zouden willen dat alles, weliswaar geanonimiseerd, geopenbaard wordt.” Wigersma vindt dat de toetsingscommissies daar in tekort schieten. “We vinden dat ze, met het oog op de kwaliteit, alles beschikbaar moeten stellen.” Artsen kunnen leren over de euthanasiepraktijk en beter bepalen of hun handelen in lijn is met de wet. “Toetsingscommissies kunnen een belangrijke rol spelen in de kwaliteitscontrole van het proces,” aldus Wigersma.

Afgelopen weekend kwam euthanasie in de publiciteit door de werkwijze van SCEN-artsen en de regionale toetsingscommissie bij een 35-jarige psychiatrische patiënt in de regio Maastricht . SCEN staat voor Steun en consultatie bij euthanasie in Nederland. Een van de betrokken SCEN-artsen liet weten dat

Altijd Wat Monitor doet al enige tijd onderzoek naar euthanasie in Nederland. In een gesprek met de KNMG bleek de artsenorganisatie al langer ontevreden te zijn over met name het gebrek aan transparantie rondom de beoordeling door de toetsingscommissies.

Naar aanleiding van ons nieuws zat KNMG-voorman Lode Wigersma bij De Ochtend op radio1. Luister het item hier terug.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokter, ik wil euthanasie
Verkenning Research Opnames Uitzending

13 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat is er voor nodig om te sterven op verzoek? En welke rol speelt de apotheker bij een euthanasieverzoek? De Monitor over de euthanasiepraktijk.
Alles over dit onderzoek