Klijnsma reageert op ons onderzoek naar schulden

zondag 24 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2016-01-24 om 19.20.15 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zondag 24 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken vindt dat gemeenten die mensen toegang weigeren tot de schuldhulpverlening zichzelf in de voet schieten. Uiteindelijk leidt dat namelijk juist tot hoge kosten voor bijvoorbeeld opvang of jeugdzorg. Ze gaat het gemeentelijk beleid kritisch bekijken.

lees ook: Lector schulden: ‘Overheid moet meer actie ondernemen tegen schuldenproblematiek’ dinsdag 12 januari Voor ons dossier Schulden doen we onderzoek naar de schuldenproblematiek in Nederland. Uit onderzoek van lector schulden Nadja Jungmann blijkt dat er veel gemeenten zijn die mensen die wél recht hebben op schuldhulpverlening toch niet toegelaten worden. Hoeveel gemeenten dat doen is niet duidelijk, maar dat het een aanzienlijk aantal is, lijkt wel zeker.

We vroegen de staatssecretaris om een reactie:

‘Mensen uitsluiten van schuldhulpverlening zonder naar hun persoonlijke omstandigheden te kijken is in strijd met de wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Het is van groot belang dat de schuldhulpverlening breed toegankelijk is want iedereen heeft recht op hulp. Gemeenten schieten zichzelf in hun voet als ze groepen uitsluiten, want het niet oplossen van schulden leidt tot hoge kosten op andere terreinen, zoals maatschappelijke opvang of jeugdzorg.’

Volgens de staatssecretaris handelen die gemeenten helemaal tegen de geest van de nieuwe wet in.

‘De wet gemeentelijke schuldhulpverlening is juist in het leven geroepen om de schuldhulp breder toegankelijk te maken. Voordat deze wet er was, bood een deel van de gemeenten helemaal geen schuldhulpverlening aan. Nu moeten we kritisch kijken hoe gemeenten de wet uitvoeren en of dat goed aansluit op wat er nodig is. Dat wordt nu in kaart gebracht en ik wil de resultaten van dat onderzoek met mijn reactie daarop nog voor de zomer naar de Kamer sturen.’

We vroegen de staatssecretaris ook of de aanpak van schulden wel afdoende is.

‘De aanpak van schulden heeft de volle aandacht van het kabinet. Er zijn tal van maatregelen in gang gezet om de schuldenproblematiek te voorkomen en verminderen. Zo wordt hard gewerkt aan de vereenvoudiging van de beslagvrije voet en levert het ministerie een bijdrage bij het verspreiden van goede voorbeelden op het gebied van preventie en vroegsignalering van schulden.’

Wil je reageren op dit bericht, of heb je zelf kennis van de wereld van de schuldhulpverlening en de handel in schulden, mail ons: tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Uitzending

Maandag 26 oktober in De Monitor, 22:18 op NPO2 Fraude mag niet lonen, maar sommige bijstandsgerechtigden worden hard aangepakt. Is dat terecht of disproportioneel? Want ook als er sprake is van een ‘foutje’ of te laat gestuurde informatie kan je zomaar een ‘fraudelabel’ aan je broek krijgen. Maar wat nou als je belangrijke informatie wel hebt gestuurd, maar de gemeente het niet meer terug kan vinden? Meer hierover in De Monitor, NPO2, 22:18 uur.

Deel jouw ervaring 87 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 26 oktober 2020 om 22:20  NPO2

263 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Fraude mag niet lonen, maar sommige bijstandsgerechtigden worden hard aangepakt. Is dat terecht of disproportioneel?
Alles over dit onderzoek