Klijnsma pakt te hoge inhoudingen schuldeisers aan

woensdag 23 december 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-12-23 om 11.08.41 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

woensdag 23 december 2015 Leestijd: 2 min.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat mensen met schulden altijd genoeg geld overhouden om van te kunnen leven. Ze wil daartoe de berekening van de zogenoemde beslagvrije voet – het absolute bestaansminimum – sterk vereenvoudigen. Schuldeisers houden nu met grote regelmaat meer in waardoor mensen vaak nog verder in de problemen komen. Klijnsma: ‘Mensen moeten aan hun financiële verplichtingen voldoen, maar niet ten koste van alles.’ Dat schrijft de staatssecretaris vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit een rondgang van De Monitor onder mensen met schulden, schuldhulpverleners en bewindvoerders blijkt dat het niet respecteren van de beslagvrije voet als één van de voornaamste oorzaken wordt gezien waardoor mensen vaak nog dieper in de schulden raken. We spraken deze mensen ter voorbereiding op onze eerste uitzending in het dossier Schulden.

Gebrekkige communicatie

Zo sprak de directeur van Kredietbank Nederland Ger Jaarsma over de gebrekkige communicatie bij de Belastingdienst: ‘De Belastingdienst mag schulden innen als iemand bijvoorbeeld teveel zorg- of huurtoeslag heeft gekregen. Die verschillende afdelingen binnen de Belastingdienst communiceren dat niet altijd goed met elkaar en houden soms meer in dan wettelijk mag.’

Beslagvrije voet

De staatssecretaris bevestigt dit beeld in haar brief. Hoewel er geen exacte cijfers zijn, concludeert de Klijnsma uit signalen uit de praktijk ‘dat de beslagvrije voet regelmatig te laag wordt vastgesteld.’ Klijnsma haalt een onderzoek aan uit de gemeente Arnhem. Daaruit blijkt dat in 75 procent van de gevallen schuldenaren onder het bestaansminimum duiken doordat er te veel wordt ingehouden op hun loon of uitkering. Simpelweg omdat de beslagvrije voet te laag is vastgesteld. Het gevolg is dat andere rekeningen vaak niet betaald kunnen worden en mensen dus weer nieuwe schulden maken.

Volgens de staatssecretaris is een juiste berekening van de beslagvrije voet nu ‘in hoge mate afhankelijk van informatie die door de schuldenaar moet worden verstrekt. De schuldenaar heeft soms weinig inzicht in de eigen situatie en reageert vaak niet op een verzoek om informatie.’ Die moet bijvoorbeeld informatie geven over de hoogte van het inkomen en de leefsituatie. Met de nieuwe maatregel wil de staatssecretaris die verantwoordelijkheid weghalen bij de schuldenaar. Doel is dat voor vier leefsituaties een vaste beslagvrije voet wordt vastgesteld: voor alleenstaanden, alleenstaande ouders, partners, en partners met kinderen onder de 18 jaar.

Grootste schuldeisers

Minstens een half miljoen keer per jaar wordt er beslag gelegd op looninkomsten. De grootste schuldeisers zijn de deurwaarders en de belastingdienst. De deurwaarders zeggen jaarlijks zo’n 400.000 maal loonbeslag te leggen en de Belastingdienst 150.000 keer. Er vanuit gaande dat de beslagvrije voet in het merendeel van de gevallen te laag wordt vastgesteld – zoals in Arnhem – kunnen we er vanuit gaan dat in honderdduizenden gevallen mensen maandelijks te weinig overhouden doordat de beslagvrije voet te laag is vastgesteld.

Oproep

Van al die honderdduizenden Nederlanders met schulden wordt slechts een deel geholpen door de schuldhulpverleningen. Hoe kan dat? Heb je schulden en houd je te weinig over om van te kunnen leven, maar krijg je geen hulp? Meld het ons: tip insturen.

Luister hier de toelichting van Klijnsma op haar brief terug in de radio-uitzending van KRO-NCRV De Ochtend.

Meer over ons onderzoek naar Schulden lees je hier.

Fotocredit: www.rijksoverheid.nl

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

63 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek