Klijnsma: Hoeksche Waard moet fraudebestrijding aanpassen

dinsdag 09 juni 2015 Leestijd: 1 min.

klijnsmaportret /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

dinsdag 09 juni 2015 Leestijd: 1 min.

De Sociale Dienst Hoeksche Waard mag de bestrijding van uitkeringsfraude niet uit laten voeren door commerciële rechercheurs die werken op basis van no cure no pay. Dat schrijft staatssecretaris Klijnsma in antwoord op vragen van de PvdA-Kamerleden John Kerstens en Astrid Oosenbrug.

De Kamerleden stelden hun vragen naar aanleiding van een uitzending van De Monitor over de fraudebestrijding door de Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard. Omdat gemeenten deze fraudebestrijding niet aan commerciële partijen uit mogen besteden bedachten de gemeenten uit de Hoeksche Waard een truc: ze gaven de rechercheurs de status van onbezoldigd ambtenaar, maar aan hun werkwijze veranderde niets. Zo werken deze medewerkers van het recherchebureau Investiga nog altijd op basis van no cure no pay. Oftewel: Ze krijgen alleen betaald als ze de fraude ook daadwerkelijk kunnen bewijzen. Een ‘perverse prikkel’ volgens Kerstens en Oosenbrug.

Volgens Klijnsma omzeilen de gemeenten uit de Hoeksche Waard op deze manier het ‘verbod van uitbesteding’. Klijnsma:

‘De in de uitzending van De Monitor aan de orde zijnde constructie waarbij medewerkers van een extern privaat bureau de status krijgen van ‘onbetaald ambtenaar’ maar hun werk blijven verrichten op no cure no pay basis, wijs ik dan ook af.’

De staatssecretaris schrijft verder dat zij andere gemeenten die op deze manier werken ook zal verplichten hun werkwijze aan te passen. Om hoeveel gemeenten het gaat weet de staatssecretaris nog niet. Daarover zal zij binnenkort een brief sturen aan de gemeenten.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

541 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek