Klagen over houtrook groot taboe: ‘Ik ben bang dat het erger wordt’

woensdag 30 november 2016 Leestijd: 1 min.

bron: ANP /

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

woensdag 30 november 2016 Leestijd: 1 min.

Tientallen mensen hebben zich inmiddels bij ons gemeld die overlast ervaren van stokende buren. Het zijn verhalen vol frustratie en vooral emotie. Dat de buren zó je leven kunnen beheersen, daar zijn ze helemaal klaar mee.

Mensen die overlast ervaren van de kachel van de buren gaan ver om niet meer in de houtrook te hoeven leven. Ze plakken alle ventilatieroosters in hun huis dicht, doen handdoeken in de brievenbus en sommigen zetten zelfs hun huis te koop. Soms wordt de buurman geld betaald zodat hij zijn kachelpijp kan ophogen en in een paar gevallen worden er zelfs maandelijkse bijdragen geboden aan de buren voor de energierekening, als ze maar stoppen met het constant opstoken van de kachel.

Afhaken

Alle tipgevers spreken er schande van hoe stokende buren zich niets aantrekken van hun klachten. Ook vinden ze dat gemeenten harder moeten ingrijpen en wijzen ze naar de GGD die te weinig zou doen. Maar opmerkelijk is dat als wij de klagende houtrookslachtoffers vragen om in onze uitzending een interview te geven, dat iedereen opeens afhaakt. Ze willen anoniem blijven en juist niet naar buiten treden uit angst dat een burenruzie verder escaleert of de overlast zelfs zal toenemen.

Taboe

Het is een gekke gewaarwording dat mensen er blijkbaar niet openlijk over durven te praten. Terwijl ze van mening zijn dat het hun gezondheid en hun leven ernstig aantast. We kunnen wel stellen dat er een groot taboe heerst op het bespreekbaar maken van houtrookoverlast in de buurt. Eén van de tipgevers zegt:

‘Het is alsof je de buren iets afpakt waardoor het allemaal erg onaangenaam wordt.'

'Ik moet echt mijn mond houden, anders wordt het onleefbaar in mijn wijk. Ik gooi nu ’s avonds stiekem folders met stooktips door de brievenbus van buurtbewoners met een kachel, in de hoop dat ze er iets mee doen’ aldus de tipgever.

Tip ons!

We zijn nog volop in onderzoek. Wilt u uw verhaal wel vertellen? Stuur ons dan een mail: tip insturen

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Miranda Grit Verslaggever

Vanaf de eerste uitzending van De Monitor is Miranda Grit als verslaggever betrokken bij het maken van de journalistieke verhalen waarin tips van mensen centraal staan. ‘Door het directe contact met betrokken kijkers word ik op bijzondere onderzoeksideeën gebracht waarvan ik weet; dit leeft in de samenleving. Het is bijzonder om te zien hoe er gereageerd wordt via Facebook en Twitter op de reportages die ik publiceer. Soms word ik gecorrigeerd, andere keren gecomplimenteerd. Maar elke reactie beschouw ik als waardevol om zo samen onze maatschappij nog net een beetje mooier te maken.’

Lees verder
@mirandagrit

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek