De expert e-sigaretten

Kinderlongarts: ‘Verbied de verkoop van e-sigaretten’

maandag 18 november 2019 Leestijd: 2 min.

e-sigaret roker / Getty images

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

maandag 18 november 2019 Leestijd: 2 min.

‘Jaarlijks sterven er in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van sigaretten. Dat is een bus per dag, een Boeing per week en een stad als Weesp per jaar.’ Met deze alarmerende vergelijking wil kinderlongarts Noor Rikkers aantonen dat roken levensgevaarlijk is en dat er geen plaats is voor de e-sigaret. ‘De e-sigaret is puur bedoeld om jongeren te pakken en verslaafd te maken.'

Noor Rikkers is vice-voorzitter van de commissie NoSmoKind. Een club binnen de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) die ervoor strijdt dat minder jongeren gaan roken. Rikkers kan het moeilijk verkroppen dat de e-sigaret aan jongeren wordt voorgeschoteld als een aantrekkelijk en gezond alternatief voor de normale sigaret. Volgens de kinderlongarts zijn vooral pubers kwetsbaar en verslavingsgevoelig.  ‘Ze experimenteren graag, denken minder goed na over de risico’s en ze zijn beïnvloedbaar.’ Wanneer pubers verslaafd zijn aan nicotine heeft de tabaksindustrie ze volgens Rikkers voor lange tijd in de greep.

E-sigaret met de smaal van piña colada

Vooral de vele smaakjes van de ‘liquids’ is Rikkers een doorn in het oog. E-sigaretten worden gerookt door een capsule met een vloeistof in een houder te plaatsen. Na verhitting van de vloeistof wordt de damp geïnhaleerd. Aan deze ‘liquids’ is behalve nicotine ook vaak een aantrekkelijk smaakje toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld kiwismaak zijn, mango, suikerspin, of meer exotische smaken als piña colada en mojito.  Het is allemaal mogelijk. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat er zo’n 20.000 smaken te koop zijn, van bitter tot mierzoet.  Deze veelheid aan smaken bepaalt volgens dit onderzoek in grote mate de aantrekkingskracht van de e-sigaret en niet onbelangrijk: de bittere smaak van nicotine wordt verbloemd. En behalve de ruime sortering smaken is langdurig e-sigaret roken ook nog eens stukken goedkoper dan de normale sigaret. Op de ‘liquids’ wordt geen accijns geheven.

Paard van Troje

 Sigaretten roken heeft volgens Rikkers de afgelopen jaren een steeds slechter imago gekregen waardoor het aantal rokers onder pubers daalt. ‘We doen onze uiterste best om het aantal rokers terug te dringen en nu komt er via de achterdeur een nieuw, hip en gevaarlijk alternatief op de markt, dat ook nog lekker smaakt.’  Volgens de arts is de e-sigaret een uitgelezen kans voor fabrikanten van rookartikelen om de jongeren die de sigaret links laten liggen te heroveren met een product dat minstens zo verslavend is als een sigaret.        

 Nationaal Preventieakkoord gaat in rook op

Rikkers vreest dan ook dat door de e-sigaret de doelstellingen van het Nationale Preventieakkoord in gevaar komen. Hierin heeft de Rijksoverheid samen met onder meer artsenorganisaties afgesproken dat er in 2040 een rookvrije generatie wordt geboren. Het betekent dat over ruim 20 jaar geen kind meer start met roken, dat geen enkele zwangere vrouw meer rookt en het aantal volwassenen dat nog een sigaret opsteekt is gedaald van 23 procent naar maximaal 5 procent.

lees ook: ‘We zien dat jongeren die een e-sigaret gebruiken vaker gaan roken’ dinsdag 12 november

Samen met een groep andere kinderartsen ziet Noor Rikkers dan ook het liefste dat er een totaalverbod komt op de verkoop van de e-sigaret. Dat geeft volgens haar en haar collega’s de beste garantie dat jongeren niet in de verleiding komen om met een elektronische sigaret te beginnen en er mee te experimenteren.

Heb je een tip over e-roken of rook je zelf e-sigaretten en wil je je ervaring delen, laat het ons hier weten.   

Lees meer over

Gezondheid en zorg E-sigaretten
Verkenning Research Opnames Uitzending

E-sigaretten

Uitzending

De uitzending over jonge e-rokers is 13 januari om 22.15 uur op NPO2.

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 13 januari 2020 om 22:20  NPO2

129 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De e-sigaret was dit najaar volop in het nieuws nadat in Amerikaanse media berichten verschenen over jongeren die overleden zijn na het gebruik van de e-sigaret. Waarschijnlijk door het toevoegen van
Alles over dit onderzoek