Kinderarts: ‘Onacceptabel als ziekenhuizen zeggen dat ze zorg niet kunnen leveren zonder hulp ouders’

donderdag 25 oktober 2018 Leestijd: 2 min.

De mensen op de foto komen niet in het verhaal voor / ANP

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

donderdag 25 oktober 2018 Leestijd: 2 min.

‘Wij verplichten ouders niet om de hele tijd bij hun kinderen aanwezig te zijn als ze worden opgenomen. Het mag natuurlijk wel, maar het hoeft echt niet,’ zegt Carsten Lincke, kinderarts in het Sophia Kinderziekenhuis.  ‘Wij kunnen die zorg gewoon leveren voor deze complexe kinderen.’

 We spreken Lincke voor ons onderzoek Crisis in het ziekenhuis, waarin we bekijken hoe de zorg voor kinderen met een ernstige beperking is in het ziekenhuis.

Vader Johan liet ons eerder weten: ‘Mijn dertienjarige zoon Pascal heeft een zeer zeldzame chromosoomafwijking. Hij ligt vaak in het ziekenhuis. Wat mij opvalt, is dat de zorg die kinderen zoals Pascal nodig hebben, in vrijwel alle ziekenhuizen ernstig te kort schiet. Dit houdt in dat ouders verplicht zijn om 24 uur per dag, zeven dagen in de week bij hun kind aanwezig te zijn om mee te helpen en toezicht te houden.’ En Johan is niet de enige ouder die ons een dergelijke mail stuurt.

lees ook: Verpleegkundige: ‘Je moet kind met ernstige beperking goed kennen, om te weten welke signalen het geeft’ woensdag 24 oktober

Ziekenhuizen daarop aanspreken

Hoe is dit in het Sophia Kinderziekenhuis? ‘Dat wordt door dit ziekenhuis echt niet aan ouders gevraagd,’ zegt Lincke. ‘Als ziekenhuizen, en zeker academische ziekenhuizen, zeggen dat ze de zorg niet kunnen leveren zonder hulp van ouders of externe verpleegkundigen, dan moeten ze daarop aangesproken worden.’ De oorzaak is vast geen onwil. Lincke is ervan overtuigd dat alle zorgverleners zich met hart en ziel inzetten voor hun patiënten.  

In het Sophia Kinderziekenhuis liggen kinderen met een ernstige beperking of op de afdeling Intensive Care, waar er één verpleegkundige per patiënt is, of ze liggen op de afdeling Medium Care. Daar ligt de verhouding niet vast, maar is afhankelijk van zorgzwaarte er minstens één verpleegkundige op vier patiënten.

Lincke: ‘Soms is het wel zo dat ouders de verpleegkundigen in het ziekenhuis niet vertrouwen, bijvoorbeeld omdat er voortdurend dingen al dan niet bijna misgaan. Ik snap dat wel. Maar soms is het wantrouwen ook niet terecht. En denken zij dat zijzelf of een vertrouwde verpleegkundige 24/7 aanwezig moeten zijn.'

Eigen verpleegkundigen meenemen

Een ander probleem dat ouders van kinderen met een beperking ervaren is het inzetten van ‘eigen’ verpleegkundigen in het ziekenhuis. Via het persoonsgebonden budget (pgb) huren ouders vaak verpleegkundigen in die hun kinderen thuis verzorgen. Omdat zij hen goed kennen en omdat ze voor vertrouwde ondersteuning kunnen zorgen, willen ouders deze verpleegkundigen ook graag inzetten in het ziekenhuis. Maar dat mag niet: de ziekenhuiszorg wordt immers al betaald en dus kan niet nog een keer zorggeld vanuit het pgb worden ingezet voor dezelfde ziekenhuiszorg.

Toch gebeurt dit op initiatief van ouders wel, ook in het Sophia Kinderziekenhuis, zegt Lincke. ‘Dat is wel een herkenbaar maar ingewikkeld probleem. Mijns inziens is het heel doelmatig als zo’n vertrouwde verpleegkundige meehelpt, hij of zij kent die kinderen goed. Dat is ook voor de kinderen heel fijn. Wel moet duidelijk zijn wie de kapitein op het schip is in het geval van meningsverschillen.’ Het ziekenhuis is uiteindelijk eindverantwoordelijk voor de kinderen. Lincke: ‘Het is in ieder geval onzinnig om over de extra kosten te gaan zeuren: die stellen namelijk helemaal niets voor in het totale plaatje van de zorgkosten voor deze kinderen gedurende hun levensloop.’

Moet dit worden opgelost? ‘Ja, dat vind ik wel,' meent Lincke. ‘Het zou gewoon zo moeten zijn dat het vergoed wordt door de verzekeraar.’ Er speelt een ernstig landelijk tekort aan gespecialiseerde kinderverpleegkundigen.De inzet van pgb-verpleegkundigen is volgens hem één van de mogelijke creatieve oplossingen om er met zijn allen de schouders onder te zetten.

Wil je op de hoogte worden gehouden van dit onderzoek. Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief en ik houd je iedere twee weken op de hoogte met een update.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Crisis in het ziekenhuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Crisis in het ziekenhuis

Uitzending

Ziekenhuizen werken met computersystemen die slecht met elkaar praten. Als jij in ziekenhuis A vaak komt en ze weten daar alles van je, maar je wordt in ziekenhuis B met spoed opgenomen, kan de arts daar vaak niet zien wat er allemaal al van jou bekend is. Waarom is dat erg? En hoe kan het dat in 2019 dit nog niet goed werkt? Wij zoeken het uit.

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 08 september 2019 om 22:40  NPO2

262 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Crisis in het ziekenhuis

We zoeken artsen en verpleegkundigen

Werk jij in het ziekenhuis als arts of verpleegkundige en heb je ervaring met de zorg voor kinderen met een (ernstige) beperking? We horen graag jouw verhaal!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Na twee uitzendingen over de personeelstekorten gaan we nu de problemen bij de uitwisseling van patiëntengegevens onderzoeken.
Alles over dit onderzoek