Kijk terug: discriminatie

vrijdag 06 maart 2015 Leestijd: 1 min.

Discriminatie Gerrit - Afbeelding kaal /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 06 maart 2015 Leestijd: 1 min.

Uitzending 8 maart

Gerrit krijgt geen baan vanwege zijn hiv-besmetting

Zondag brachten wij het verhaal over Gerrit.


Gerrit solliciteerde als vrijwilliger bij het Respijthuis, een plek waar mensen tijdelijk opgenomen worden als hun mantelzorger overbelast raakt.

Tijdens het sollicitatiegesprek vertelt Gerrit over zijn hiv-besmetting omdat er gevraagd werd waarom hij is afgekeurd voor een reguliere baan.

Gerrit wordt aangenomen en kan de maandag erop beginnen. Maar dan wordt hij maandagochtend gebeld met de mededeling dat hij alsnog niet hoeft te komen vanwege zijn hiv-besmetting. De werkgever laat weten nog geen 'beleid' te hebben ontwikkeld hoe ze met hiv om moet gaan. Ook zou er besmettingsgevaar zijn.

Oproep

Heeft u ervaring met discriminatie? Laat het ons weten.
E: demonitor@kro-ncrv.nl of bel 035-6719794.

Bekijk ons onderzoek naar discriminatie hier.

Ziek door mijn werk

Ook brachten wij het verhaal van Alex van Nierop.

Jaarlijks worden 50.000 mensen ziek door hun werk. Alex van Nierop is één van hen. Hij werkte meer dan 20 jaar als bikker in een fabriek die grote anodeblokken maakt voor de aluminiumindustrie. Zijn werk: het schoonbikken van de keiharde blokken met een drilboor.

Volgens hem zijn het de arbeidsomstandigheden waardoor hij ziek is geworden, maar het bedrijf ontkent in alle toonaarden.

Waarom heeft Van Nierop lange tijd niet geweten dat het werk dat hij deed zo slecht was voor zijn lichaam, terwijl het bedrijf dat zelf wél wist? En waar was de Arbeidsinspectie al die tijd?

Bekijk hier ons onderzoek naar beroepsziekten.

Lees meer over

Werk en inkomen Discriminatie
Verkenning Research Opnames Uitzending

Discriminatie

Uitzending

Maandag 17 februari in De Monitor NPO2 om 22:15 uur: Je contract wordt niet verlengd nadat je je baas vertelt dat je zwanger bent. Of je wordt na de bevalling in een lagere functie gezet. Het zijn vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het mag niet van de wet, maar het gebeurt wel. Hoe kan het dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt?

Deel jouw ervaring 27 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 17 februari 2020 om 22:15  NPO2

115 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Je bent zwanger. Yes! Na de zware eerste maanden vol misselijkheid en vermoeidheid voel je je nu goed. Maar helaas blijf je niet lang op die roze wolk zitten.
Alles over dit onderzoek