Keuzevrijheid zwangeren in geding: 3 zorgen van verloskundigen op een rij

donderdag 19 oktober 2017 Leestijd: 3 min.

Verloskundige aan het werk (ANP) /

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

donderdag 19 oktober 2017 Leestijd: 3 min.

We krijgen bijna 100 reacties op de opening van ons dossier Bevallen in Nederland. Ouders die zeer tevreden terugkijken op de zorg die ze thuis of in het ziekenhuis kregen tijdens de bevalling; maar ook ouders die het op de wereld brengen van hun kind als zeer stressvol hebben ervaren. Naast ouders nemen verloskundigen contact met ons op. Zij geven aan dat de meeste bevallingen prima verlopen, maar er zijn ook zorgen. We zetten er 3 op een rij.

We spreken zo’n 10 verloskundigen uit verschillende delen van het land. Zij melden ons dat 90% van de bevallingen gewoon goed gaat en drukken zwangeren op het hart om zich vooral geen zorgen te maken. Om die reden vinden ze het lastig om hun zorgen in de media te uiten. ‘Enerzijds wil ik geen onrust zaaien,’ vertelt een verloskundige uit het oosten van het land ons, ‘anderzijds maak ik me wel zorgen. Zeker als de ontwikkelingen zo doorgaan.’

 

Elke nodeloos stressvolle bevalling is er 1 te veel
Want, zegt deze verloskundige: al is het ieder jaar maar 1 geval waarin er nodeloos veel stress ontstaat tijdens de bevalling, dan is dat er 1 te veel. Zo’n kind heeft een moeilijke start, houdt letsel over of overlijdt zelfs, en dat willen we voorkomen. Bovendien, horen we van de verloskundigen die we spreken, is de keuzevrijheid van zwangeren in het geding. We zetten de zorgen op een rij.

 

1. Is er genoeg personeel en ruimte op verlosafdelingen?
Het is haar grootste zorg, meldt Simone Valk, die al 35 jaar verloskundige is in Rotterdam. Als ze voor een barende een plek nodig heeft in het ziekenhuis, is het een loterij waar ze terecht kan. ‘Er is een paar jaar geleden een noodprotocol gemaakt dat als het 1e ziekenhuis vol is, we het 2e bellen. Als dat ook vol is, dan moet het 1e een plek regelen. Maar in de praktijk ga je bij spoed niet bakkeleien over de regels.’ Ze belt dus maar door en komt dan regelmatig bij een ziekenhuis aan de andere kant van de rivier terecht. ‘Dan moet ik mijn regio uit en het is ontzettend filegevoelig. Laatst deed mijn collega er 2,5 uur over om terug te komen op de praktijk, terwijl zij als enige dienst had.’ Ook andere verloskundigen vertellen ons dat personeelsgebrek een probleem is. Vooral tijdens de drukke momenten (ongeveer eenvijfde deel van de tijd) zou het ziekenhuispersoneel zich de benen uit het lijf lopen. Met als gevolg soms wel 3 of 4 verschillende mensen die een zwangere toucheren (controle van hoeveel ontsluiting er is bij de zwangere), of uren wachten op pijnstilling.

 

2. Sluiten er te veel bevallocaties?
Een 2e zorg is het terugbrengen van het aantal bevallocaties door het hele land. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt een minimale norm aan van 45 minuten tussen melding en start behandeling als het gaat om acute verloskundige zorg. Maar in de praktijk werkt het anders dan op papier. Files, volmeldingen door ziekenhuizen en afstanden binnen ziekenhuizen werpen belemmeringen op, waardoor het spannend wordt om naar een ziekenhuis te vertrekken: is de zwangere wel op tijd? Een ander schrijnend nadeel van minder locaties is volgens 2 verloskundigen die we spreken dat baby’s die bijvoorbeeld prematuur zijn geboren en in het ziekenhuis moeten blijven, het soms zonder ouders moeten doen in de kraamtijd. Ouders hebben niet altijd de financiën of de tijd om elke dag de grote afstand te overbruggen tussen hun huis en het ziekenhuis. Bijvoorbeeld omdat er andere kinderen zijn die naar school gaan.

 

3. Heeft een zwangere ‘s nachts en in de weekenden keuzevrijheid?
In theorie moet een zwangere 24/7 terecht kunnen in een ziekenhuis. Je moet dus ook ’s nachts kunnen komen. Verloskundige Simone Valk heeft echter weleens te horen gekregen: we hebben morgenochtend al 5 inleidingen staan, dus jouw barende kan niet komen vannacht want we weten niet of die om half acht wel de deur uit is. Doen ziekenhuizen liever doordeweeks tussen 9 en 5 bevallingen? Zorgt deze kostenefficiënte planning ervoor dat de keuzevrijheid van zwangeren wordt beperkt en is dat erg, vragen we ons af?

 

Oproep
Wij gaan verder met ons onderzoek en horen graag wat klinisch verloskundigen, O&G-verpleegkundigen en gynaecologen die in een ziekenhuis werken, vinden van het bevallen in Nederland anno 2017? Herken je de zorgen van de verloskundigen die wij spreken of zie jij het anders? Mail ons: tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Bevallen in Nederland
Verkenning Research Opnames Uitzending

Bevallen in Nederland

Verkenning

We gaan verder met ons onderzoek. Weet je hier meer over? Tip ons!

Deel jouw ervaring 16 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 19 november 22:40u, NPO2

61 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Ouders in Nederland bepalen graag zelf hoe en vooral wáár ze hun kindje ter wereld brengen. Dankzij ons verloskundig systeem van zorg in de buurt en gemakkelijke toegang tot een zieke...
Alles over dit onderzoek