Kantonrechters ontslaan 1 op 10 bewindvoerders

zondag 24 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2016-01-24 om 22.10.37 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zondag 24 januari 2016 Leestijd: 2 min.

Kantonrechters ontslaan naar verwachting 10 procent van de bewindvoerders omdat ze niet aan nieuwe strengere kwaliteitseisen voldoen. Toch luiden zij de noodklok want de jaarlijkse controle van bewindvoerders door kantonrechters staat onder grote druk. ‘Het werk staat de mensen werkelijk tot aan de lippen.’ Gevolg van deze hoge werklast kan zijn dat slechte bewindvoerders te lang door kunnen gaan met hun werk. Dat zegt kantonrechter Paul Rouwen vanavond in onze uitzending over schulden.

Een zogenoemde beschermingsbewindvoerder wordt door de kantonrechter aangesteld om het vermogen van zijn klanten te beheren en beschermen. Het gaat daarbij om mensen die zelf niet goed in staat zijn om hun financiën te regelen. Vaak zijn dit mensen met schulden. Fouten van de bewindvoerder kunnen juist bij deze groep grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld als toeslagen niet zijn aangevraagd.

We kregen talloze tips binnen over bewindvoerders die hun werk niet goed zouden doen. Rouwen: ‘Ik kan niet ontkennen dat er af toe wel eens rotte appels tussen zitten die teveel hooi op hun vork hebben genomen.’ Gevolg is volgens Rouwen dat bewindvoerders bijvoorbeeld vergeten om toeslagen aan te vragen waardoor mensen in financiële problemen kunnen komen. Of schulden nog groter worden. Hij benadrukt dat het overgrote deel van de bewindvoerders zijn werk gewoon goed doet. Daar waar het mis gaat, gaat het vooral om nalatigheid, en in een enkel geval om regelrechte fraude.

Strengere kwaliteitseisen

Sinds 1 april 2014 moeten bewindvoerders aan strengere kwaliteitseisen voldoen. Zo moeten bewindvoerders minimaal een MBO-4-opleiding hebben en een deugdelijke administratie voeren. Bewindvoerders hebben 2 jaar de tijd gekregen om aan deze eisen te voldoen, tot 1 april aanstaande dus. Rouwen verwacht dat 10 procent niet zal voldoen.

Toch kan Rouwen niet garanderen dat de problemen met slechte bewindvoerders daarmee zijn opgelost. Want volgens Rouwen staat de kwaliteit van de controle op bewindvoerders onder grote druk. Rouwen is werkzaam bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant. ‘We hebben hier zo’n 6000 bewindsdossiers. En als je dan ziet met hoeveel mensen we dat moeten doen dan staat het werk de mensen werkelijk tot aan de lippen.’ Gevolg van de hoge werklast is volgens Rouwen dat slechte bewindvoerders te lang door kunnen gaan met hun werk.

Standaardcontrole

Bewindvoerders worden jaarlijks gecontroleerd door de kantonrechter. Iedere bewindvoerder moet daarvoor zijn Rekening en Verantwoording inleveren. Wanneer hierin onregelmatigheden worden aangetroffen kan de bewindvoerder in een individuele zaak ontslagen worden, of uit het vak worden gezet. Rouwen: ‘Als zo’n rekening of verantwoording binnen komt dan komt die op de stapel te liggen want daar moet je natuurlijk wel even de tijd voor nemen.' Volgens Rouwen duurt het vaak lang voordat een medewerker de tijd heeft om de papieren van een bewindvoerder te controleren met alle gevolgen van dien. ‘In die tijd loopt een eventuele misstand natuurlijk door terwijl je dat zou willen oplossen.’

Vanavond in de Monitor: De hoge prijs van schulden. Om 22:35 uur op NPO2:

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Uitzending

Maandag 26 oktober in De Monitor, 22:18 op NPO2 Fraude mag niet lonen, maar sommige bijstandsgerechtigden worden hard aangepakt. Is dat terecht of disproportioneel? Want ook als er sprake is van een ‘foutje’ of te laat gestuurde informatie kan je zomaar een ‘fraudelabel’ aan je broek krijgen. Maar wat nou als je belangrijke informatie wel hebt gestuurd, maar de gemeente het niet meer terug kan vinden? Meer hierover in De Monitor, NPO2, 22:18 uur.

Deel jouw ervaring 87 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 26 oktober 2020 om 22:20  NPO2

264 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Fraude mag niet lonen, maar sommige bijstandsgerechtigden worden hard aangepakt. Is dat terecht of disproportioneel?
Alles over dit onderzoek