"Kanker Defensie-depot door verf"

woensdag 06 augustus 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 06 augustus 2014 Leestijd: 1 min.

Letselschade-expert Yme Drost wil het ministerie van Defensie aansprakelijk stellen voor het ziek worden van ten minste dertien ex-werknemers. Dat zou zijn gebeurd doordat ze werkten met giftige verf. De meeste ex-werknemers hebben kanker.

De patiënten werkten allemaal bij hetzelfde NAVO-depot in het Overijsselse Vriezenveen, dat tot 2003 in gebruik was van de Amerikanen. In het depot werd gebruikt oorlogsmateriaal opgeknapt.

Camouflageverf

Ze werkten jarenlang onbeschermd met de camouflageverf CARC, die speciaal voor het leger was ontwikkeld. Volgens Drost is destijds al eens in de ondernemingsraad aan de orde gesteld dat dit gezondheidsrisico's met zich meebracht.

De dertien meldden zich bij de letselschade-expert nadat een doodzieke kankerpatiënt zijn verhaal had gedaan in de regionale pers. Volgens Drost hadden zij tot nog toe geen verband gelegd tussen hun ziekte en hun werk.

Ook andere depots

Het ministerie van Defensie zegt bekend te zijn met de problematiek. Eerder meldden zich oud-medewerkers van soortgelijke werkplaatsen in Brunssum en Eygelshoven. Ook zij zouden gezondheidsklachten hebben gekregen door het werken met CARC.

Het ministerie doet onderzoek naar de mogelijke oorzaken van de ziekte, maar zegt vooralsnog geen aanwijzingen te hebben dat mensen structureel zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stoffen.

(Bron: NOS)

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek