Kamervragen SP naar aanleiding van De Monitor

woensdag 01 oktober 2014 Leestijd: 1 min.

Sadet Karabulut /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 01 oktober 2014 Leestijd: 1 min.

De SP wil van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) weten wat zij gaat doen om arbeidsverdringing door social return te voorkomen. Gemeenten gebruiken deze social return-eis om bedrijven te dwingen om arbeidsgehandicapten en werklozen aan te nemen. Uit een enquête van De Monitor blijkt dat 32 procent van de bedrijven die hier ervaring mee hebben, regulier personeel hebben moeten ontslaan als gevolg van deze eis.

De SP wil ook weten in hoeverre de social return-eis heeft geleid tot een structurele bijdrage aan het oplossen van de werkloosheid. Uit onderzoek van De Monitor bleek eerder al dat gemeenten hun social-return-werknemers niet langdurig volgen, en zij dus niet kunnen zeggen of mensen structureel aan een baan zijn geholpen.

Volgens SP Kamerlid Sadet Karabulut neemt de staatssecretaris de problemen niet serieus: ‘Feitelijk zegt ze in jullie uitzending: het zal allemaal wel loslopen, we gaan gewoon door.’

Klijnsma neemt het in onze uitzending op voor de arbeidsgehandicapten: ‘Moeten we die nu weer gewoon jarenlang thuis laten zitten, omdat er eerst anderen voorrang hebben die al wel heel veel werkervaring hebben?’ Karabulut noemt de uitspraken van de staatssecretaris ‘misselijkmakend en beledigend’, omdat de staatssecretaris tegelijkertijd bezuinigt op de sociale werkplaatsen.

Bij de sociale werkplaatsen werken nu nog zo’n 100.000 arbeidsgehandicapten, bijvoorbeeld in de schoonmaak, de groenvoorziening, of in de productie. Het plan is dat dit de komende jaren teruggebracht wordt tot ongeveer 30.000 mensen.

Lees meer over

Werk en inkomen Werkloos en boos
Verkenning Research Opnames Uitzending

267 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe gaan we in Nederland om met werklozen? Miljoenen worden uitgetrokken om mensen weer aan een baan te helpen via allerlei maatregelen en subsidies. Zijn ze zinvol?
Alles over dit onderzoek