Kamervragen na reportage over uitbuiting op werkervaringsplaatsen

maandag 04 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2016-01-03 om 21.25.41 /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

maandag 04 januari 2016 Leestijd: 1 min.

Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt (SP) heeft na de uitzending van de Monitor over Uitbuiting Starters en Stagiairs Kamervragen gesteld aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Uit de reportage blijkt dat veel afgestudeerden in de GGZ onbetaald werken op werkervaringsplekken en Ulenbelt wil daar opheldering over.

Verder werd er veel getwitterd over de minimale onkostenvergoedingen op werkervaringsplekken, terwijl deze zogenoemde wep’ers vaak productie moeten draaien en dezelfde werkzaamheden verrichten als betaalde krachten. Een paar reacties:

Veel reacties gingen over GGZ-instelling de Bascule in de regio Amsterdam. De Monitor sprak meerdere (ex-)weppers van de Bascule voor de reportage die zich uitgebuit voelden op hun wep’plek.

Na de uitzending kregen we ook reacties van kijkers over de rol van de opleidingen bij het klaarstomen van grote aantallen studenten voor richtingen waar nauwelijks betaald werk in te vinden is. Een afgestudeerd juriste reageert via de mail:

’Elk jaar weer komen er hele bulken afgestudeerde juristen op de markt terwijl er gewoonweg geen werk is en zowel de Orde van Advocaten als de hogescholen als de universiteiten doen hier niets aan! Het probleem is, dat ze voor elke student een zak geld van de overheid krijgen en het zal ze een zorg zijn of er wel of geen baankans is.’

Een geluid dat we al eerder hoorden. Ons onderzoek zal zich hier nu vooral op gaan richten. Heeft u informatie voor ons over de rol die de opleidingen spelen bij de grote aantallen afgestudeerden die geen betaalde baan kunnen vinden? Tip de redactie! Mail naar: tip insturen

Lees meer over

Werk en inkomen Uitbuiting starters en stagiairs
Verkenning Research Opnames Uitzending

290 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Voor veel pas afgestudeerden liggen de banen niet voor het opscheppen en kunnen werkgevers kiezen uit een overvloed aan werkgrage sollicitanten. Wat voor gevolgen heeft dit voor afgestudeerden? En ...
Alles over dit onderzoek