Kamervragen gesteld na onze uitzending: minister Asscher reageert.

dinsdag 08 december 2015 Leestijd: 1 min.

Asscher_0 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

dinsdag 08 december 2015 Leestijd: 1 min.

‘Ja, ik wil een wettelijke grenswaarde instellen voor het werken met dieselrook,’ zegt minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij reageert op de vragen die Grace Tanamal (Pvda) stelt onder andere naar aanleiding van onze uitzending van afgelopen zondag.

In die uitzending vertellen buschauffeurs Theo van Wijnkoop en Leen Stikvoort over de dieseldamp waar zij jarenlang aan hebben blootgestaan. De oud-GVB-ers hebben het vermoeden dat dat voor veel gezondheidsproblemen heeft gezorgd, en dat sommigen van hun collega’s er zelfs door zijn overleden.

Om de wettelijke grenswaarde vast te stellen zegt de minister twee dingen nodig te hebben: een helder advies van de Gezondheidsraad en een vertaling daarvan door de SER. Het advies komt volgens de minister in 2016. Voor Paul Ulenbelt (SP) is dat te ver weg. Hij vraagt de minister nu actie te ondernemen en de werkgevers op te roepen dieselvoertuigen te vervangen of elektrisch naar binnen te slepen. Bekijk hele reactie van de minister hier:


**Onafhankelijk instituut**

Dat mensen soms jaren bezig zijn om aan te tonen dat zij ziek geworden zijn door hun werk laat het verhaal van Albert Schuurman zien. Ook hij vertelt afgelopen zondag zijn verhaal in De Monitor. Hij strijdt al 16 jaar tegen de steenfabriek waar hij een mangaanvergiftiging heeft opgelopen.

Een oplossing om die strijd te verkorten is een onafhankelijk instituut, een voorstel waar Grace Tanamal al eerder voor pleit. Ze legt de vraag nu ook voor aan de minister. Is hij ook een voorstander van een dergelijk instituut?

Onderzoek Ziek door mijn werk

Alles over ons onderzoek naar beroepsziekten lees je hier.

Videocredit: nos.nl
Fotocredit: Rijksoverheid/ Arenda Oomen

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

599 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek