Kamermeerderheid tegen vastzetten zwangere vrouwen in gevangenis vanwege verkeersboete

zondag 25 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Tweede_kamer /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

zondag 25 oktober 2015 Leestijd: 2 min.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat zwangere vrouwen niet mogen worden gegijzeld. Gijzeling is het laatste pressiemiddel om iemand een verkeersboete te laten betalen: iemand wordt dan vastgezet in de gevangenis. Uit onderzoek in ons dossier 'Gegijzeld door de Overheid' is gebleken dat ook zwangere vrouwen worden gegijzeld. De partijen PvdA, CDA, SP, D66, Groenlinks, Groep-Bontes, 50PLUS, Groep Kuzu/Öztürk en fractie-Klein, in totaal 86 zetels, willen dat er een uitzondering wordt gemaakt voor deze groep.

Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA): ‘Het gijzelen van hoogzwangere vrouwen is natuurlijk idioot.’ Tweede Kamerlid Kuzu (groep Kuzu/Öztürk) voegt eraan toe : 'Wij vinden het buitenproportioneel om dit risico te nemen bij het gijzelen van zwangere vrouwen om een niet- betaalde boete.We moeten de moeder straffen, niet het kind. Wij zouden er daarom dan ook voor zijn om gijzeling uit te stellen tot na de bevalling.'

Ook de politievakbonden ACP en NPB keuren het af dat zwangere vrouwen worden gegijzeld. Voorzitter van de ACP Gerrit van de Kamp: 'Het detineren geeft veel stress en heeft risico’s voor het kind dat er nog niet is. En als het gaat om een openstaande rekening staat het niet in verhouding.'

Verschillende partijen geven aan dat er sprake zou moeten zijn van meer maatwerk. In plaats van een gijzeling zou er voor zwangere vrouwen een andere oplossing moeten worden gevonden, zoals een betalingsregeling, stellen PvdA, CDA, GroenLinks en SGP. De PvdA roept het kabinet dan ook op het Centraal Justitieel Incassobureau, dat de boetes int, meer middelen te geven om het geldbedrag binnen te halen.

Vragenuurtje

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie reageerde in het vragenuur op mondelinge vragen van Nine Kooiman, Tweede Kamerlid voor de SP, over dit onderwerp. Volgens Dijkhoff is zwangerschap geen reden om iemand niet te gijzelen. Hij benadrukt dat er heel wat stappen aan vooraf gaan voordat iemand wordt gegijzeld en dat gevangenissen in principe geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Verder wil hij onderzoeken hoe vaak gijzelingen van zwangere vrouwen voorkomen.

Tot slot wil de Staatssecretaris de mogelijkheid tot het gespreid betalen van verkeersboetes uitbreiden. Vanaf 1 juli 2015 is het al mogelijk om een betalingsregeling te treffen als de oorspronkelijke boete hoger is dan 225 Euro. Dat geldt echter niet voor boetes van voor die datum.

Naast een zwangere vrouw kwam uit onderzoek van De Monitor naar voren dat ook een demente man bijna werd gegijzeld. De politie stond voor de deur bij de instelling voor psycho-geriatrische zorg waar deze persoon via Rechterlijke Machtiging moet verblijven. Een medewerker kon voorkomen dat de man werd meegenomen naar de gevangenis vanwege een onbetaalde verkeersboete. In ieder geval PvdA, SP, groep-Bontes, groep Kuzu/Öztürk en 50PLUS geven aan dit niet wenselijk te vinden.

Heeft u meer informatie over het gijzelen van zieke en/of zwangere mensen? Laat het ons weten! Demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Gegijzeld door de overheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

263 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wie de boetes die worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) niet betaalt kan flink in de problemen komen. Het gaat onder meer om verkeersboetes voor te snel rijden en het ...
Alles over dit onderzoek