Kamerlid ChristenUnie: ‘Zelfregulering incassobranche werkt niet’

donderdag 21 april 2016 Leestijd: 2 min.

Brieven deurmat schulden_1 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

donderdag 21 april 2016 Leestijd: 2 min.

Voor het dossier Schulden komen we in contact met Carola Schouten, kamerlid voor de ChristenUnie. Ze is kritisch op de incassomarkt en van mening dat de zelfregulering waar de minister zo op hoopt onvoldoende werkt. Daarom is ze samen met de PvdA bezig om een initiatiefwetsvoorstel te schrijven.

Volgens Schouten heeft de branche lang genoeg de tijd gehad om aan te tonen dat ze door zelfregulering voor een goed functionerende incassomarkt kunnen zorgen. ‘De branchevereniging, NVI, zegt dat er maar een paar keer per jaar een incassobureau de fout ingaat. Dat is niet te rijmen met de signalen die we uit de samenleving krijgen en het recente rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Er gebeurt gewoon onvoldoende en dus moeten wij als politiek ingrijpen. Ik had het ook graag anders gezien, maar zo’n initiatiefwetsvoorstel is hard nodig om kwetsbare mensen te beschermen,’ aldus Schouten.

Opleidingseisen, toezicht en boetes
Belangrijk is volgens haar dat niet iedereen zomaar een incassobureau kan starten, er moeten bepaalde opleidings- en kwaliteitseisen gesteld worden. ‘Die moeten geborgd en verankerd worden in de nieuwe wet. Je werkt namelijk wel met kwetsbare mensen en met geld, dat kan je niet iedereen zomaar laten doen. Als je bijvoorbeeld een bankmedewerker neemt. Die moet ook bepaalde eigenschappen hebben om dat vak te mogen uitoefenen.’

Verder moet het toezicht verscherpt worden volgens het CU-kamerlid, dat zal een taak moeten worden van de ACM. ‘En als een bureau over de schreef gaat dan moet er ook een boete opgelegd kunnen worden,’ vindt Schouten.

Omgekeerde bewijslast
Volgens haar zou er verder gekeken moeten worden naar de bewijslast. In het geval van Wietse de Vries bijvoorbeeld, die ineens 4 telefoonabonnementen op zijn naam had staan die hij niet had aangeschaft. Volgens het incassobureau hebben ze De Vries gevraagd om bewijs te leveren dat hij die producten niet heeft gekocht. Maar hoe doe je dat? Volgens Schouten zou dat anders moeten: ‘Wat mij betreft moet die bewijslast in zo’n geval omgedraaid worden, zodat het incassobureau moet aantonen dat jij dat desbetreffende product hebt aangeschaft.’

Doorverkopen van vorderingen
Wat er gedaan moet worden met het doorverkopen van vorderingen, daar is ze nog niet helemaal over uit. ‘Daar zijn we nu nog op aan het puzzelen. Er zijn natuurlijk incassobureaus die in grote bulkpartijen vorderingen opkopen. Die hebben geen enkele band meer met de schuldenaar en weten niet wat de geschiedenis is van de schuld. Je kan je voorstellen dat ze daar dan harder en agressiever door gaan incasseren. Op die manier verdwijnt de menselijkheid uit het traject en dat vind ik onwenselijk. Maar of we het verkopen van vorderingen snel kunnen verbieden, lijkt ingewikkeld. Daar zitten allemaal juridische haken en ogen aan.’

Het initiatiefwetsvoorstel laat nog even op zich wachten, maar Schouten hoopt uiteraard op brede steun van haar collega Kamerleden.

Uitzending
De uitzending van de Monitor van aanstaande zondag staat geheel in het teken van schuldenproblematiek en de rol van incassobureaus. NPO2 om 22:35 uur.

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden

We zoeken nog meer informatie over dit onderwerp. Help ons mee!

We spreken met diverse zzp'ers, schuldhulpverleners en advocaten voor ons onderzoek.

31 mensen vinden dit onderwerp interessant voor een uitzending

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Krijgen zzp'ers met schulden via gemeentes wel altijd de hulp waar ze recht op hebben?
Alles over dit onderzoek