Kamer neemt motie aan. Oppassende grootouders niet korten op uitkering

dinsdag 14 april 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-04-14 om 16.23.02 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

dinsdag 14 april 2015 Leestijd: 2 min.

Opa’s en oma’s met een bijstandsuitkering die op de kleinkinderen passen, moeten niet gekort worden op hun uitkering. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de motie van SP-Kamerlid Sadet Karabulut die daarvoor pleit. De Kamer verzoekt de regering om gemeenten op te roepen het oppassen op eigen kleinkinderen door bijstandsgerechtigde grootouders toe te staan.Schermafbeelding 2015-04-15 om 10.22.33.png

motie Sadet Karabulut/Paul Ulenbelt

Aanleiding hiervoor is onze uitzending met Diane van Aalderen, de schoonmoeder van rapper Lange Frans. Daarin vertelde ze dat zij ruim 34.000 euro moet terugbetalen aan de Sociale Dienst, omdat zij op haar kleinkinderen heeft gepast en dit niet had doorgegeven.

Volgens Karabulut maakte het verhaal van Diane van Aalderen diepe indruk op Tweede Kamerleden.

‘De verontwaardiging was alom. Iedereen is wel van mening dat opa’s en oma’s in Nederland die een uitkering hebben nu niet in angst en beven moeten zitten en dat dit absurd is.’

Na onze uitzending stelde het SP-Kamerlid vragen aan de staatssecretaris over deze zaak. Klijnsma liet toen weten dat opa’s en oma’s in de bijstand op de kleinkinderen zouden moeten kunnen passen, maar dat dit wél altijd gemeld moet worden aan de Sociale Dienst.

Staatssecretaris Klijnsma schreef in antwoord op haar Kamervragen o.a.:

Er is een verschil tussen af en toe op de kleinkinderen passen of zoveel op de kleinkinderen passen dat dit als werk kan worden beschouwd. De bijstandsgerechtigde dient dan ook te allen tijde te melden als zich feiten en omstandigheden voordoen waarvan redelijkerwijs duidelijk moet zijn dat zij van invloed kunnen zijn op het recht op bijstand. Dit is de zogenaamde inlichtingenplicht. Het is aan gemeenten om in het individuele geval en de individuele omstandigheden te oordelen of oppasactiviteiten gevolgen hebben voor het recht op bijstand.

Ook het Amsterdamse SP-raadslid Peter Kwint stelde vragen aan verantwoordelijk wethouder Sociale Zaken: Arjan Vliegenthart. Hij is uiteindelijk verantwoordelijk voor het feit dat Van Aalderen ruim 34.000 euro terug moet betalen omdat ze op de kleinkinderen past. Ook hij vindt dat grootouders op de kleinkinderen moeten kunnen passen.

Zowel staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken als verantwoordelijk wethouder Arjan Vliegenthart van Amsterdam hebben het dus gezegd: opa’s en oma’s in de bijstand mogen op de kleinkinderen passen. Toch moet Diane (vooralsnog) ruim 34.000 euro terugbetalen aan de Sociale Dienst, want de rechter heeft geoordeeld de Sociale Dienst in het gelijk gesteld. Tegen deze uitspraak is ze in beroep gegaan bij de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in het bestuursrecht. Dat beroep is tot nader order uitgesteld. ####Reacties op de aangenomen motie van Tweede Kamerleden:

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

543 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek