‘Jullie hebben heel wat losgemaakt’

donderdag 13 augustus 2015 Leestijd: 2 min.

Brandweerauto /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

donderdag 13 augustus 2015 Leestijd: 2 min.

De verschillende oproepen in het dossier Ziek door mijn werk leveren de nodige interessante tips en reacties op. ‘Jullie hebben heel wat losgemaakt. Er wordt nu eindelijk op de kazerne gesproken over dit onderwerp,’ zo vertelt een brandweerman ons. ‘Kom eens bij ons kijken, wij zijn er al een tijdje mee bezig,’ zo stelt een andere voor. Ook de commandant en directeur van de Veiligheidsregio Kennemerland – Frans Schippers – benadert ons en nodigt ons uit voor een gesprek. Uiteraard gaan we in op zijn uitnodiging, volgende week horen we hopelijk meer over hoe hij dit probleem in zijn regio aanpakt.

Een diffuus beeld

Het lijkt erop dat het afhangt wie en vooral bij welke kazerne we mensen spreken. Hoewel de overkoepelende organisatie van de brandweer (Brandweer Nederland) druk bezig is met het thema beroepsziekten en de gevaren van rook, is er (nog) geen landelijke lijn. Er zijn 25 veiligheidsregio’s in Nederland met elk hun eigen beleid. Uit het rapport van de arbeidsinspectie bleek al eerder dat in 13 van de 19 onderzochte veiligheidsregio’s te weinig aandacht wordt besteed aan de besmetting van de huid, voertuigen en kazernes door verontreinigde kleding.

Vuil naast schoon

Dat blijkt ook uit de reacties die we krijgen. De zogenoemde quick wins waar de Amsterdamse brandweermannen Stéphane Conings en Barry Douma ons over vertellen zijn zeker nog niet op alle kazernes doorgedrongen. Zo spreken we een brandweerman die ons vertelt dat de pakken alleen maar na hele grote branden worden afgespoeld. ‘Maar meestal stappen we gewoon met de vieze pakken weer in de wagen en ligt vuile kleding ook nog regelmatig naast schoon.’ En hoewel er recent op zijn kazerne wel meer over beroepsziekten gesproken wordt, vond deze brandweerman een aantal jaar geleden nog weinig gehoor: ‘Ik heb wel eens geroepen, dat kan niet goed zijn, moeten we niet beter ventileren in de wagen? Maar dat werd dan net zo makkelijk weggewoven.’

Beroepskwaal of een familiekwaal?

Dat het onderwerp belangrijk wordt gevonden blijkt wel uit de reacties die we krijgen. Zo ook brandweerman Hans van de Weijenberg. Hij komt uit een echte brandweerfamilie. Zijn opa, vader, broer, zwager, zoon, schoonzoon en neef zijn of waren allemaal actief binnen de (vrijwillige) brandweer in Brabant. Recent overleed de vader van Hans aan longkanker, na 32 jaar bij de brandweer. En ook zijn grootvader stierf na ruim 30 jaar bij de brandweer aan diezelfde ziekte. Hans vraagt zich af of het een beroepskwaal of een familiekwaal is. ‘Volgens de statistieken zou ik nu aan de beurt zijn. Ik heb er inmiddels 35 jaar als brandweerman opzitten,’ aldus Hans.

Het werk bij de brandweer zit te veel in de genen om het op te geven, maar dat de gevaren van rook moeten worden aangepakt, staat wat hem betreft vast. ‘Vooral ook voor de toekomstige generaties, want mijn broer, zoon, schoonzoon en neefje zitten tenslotte ook in het brandweervak.’

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek