Jullie aangedragen nummers gebruikt voor onze montages

donderdag 08 februari 2018 Leestijd: 1 min.

Goede montagemuziek is soms lastig te vinden / ANP

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

donderdag 08 februari 2018 Leestijd: 1 min.

‘We want more’! Een veel geroepen leus tijdens concerten die ook van toepassing is op onze zoektocht naar goede montagemuziek. We vroegen jullie - ‘the crowd’ - een lijst met geschikte muziek voor de montages van onze uitzendingen aan te vullen.  En dat deden jullie! Niet massaal, maar wel succesvol.

Voor de montage van de uitzending van 30 januari heb ik verschillende nummers gebruikt die toegevoegd zijn aan onze lijst op YouTube en Spotify. Er werd vooral internationale filmmuziek aangedragen en met succes. Twee nummers in onze uitzending over privacyschendingen van de politie waren afkomstig  uit kaskrakers van de filmindustrie.

Het nummer Area Codes uit de film Molly’s Game paste perfect bij de montage. Spannend, onderzoekend met een lekker tempo. Logisch, want de film gaat net als onze uitzending over het kat en muisspel tussen wetshandhavers (in de film de FBI) en verdachten. Klein verschil: wij hadden helaas niet de beschikking over acteurs als Kevin Costner, Jessica Chastain en Idris Elba.

Verrassender was de inbreng van het nummer Mr. Moustafa uit de film The Grand Budapest Hotel. Niet zozeer wat betreft componist, want de muziek van Oscar-winnaar Alexandre Desplat wordt in Hilversum regelmatig gebruikt. De toon van het nummer was des te verrassender:  lichtvoetig, vrolijk, maar niettemin uitermate geschikt om de sfeer in de montage even om te gooien.

Verreweg de leukste inbreng kwam van een muzikantenduo van eigen bodem. Simon van Weelden heeft op YouTube enkele nummers uit zijn eigen repertoire aan onze lijst toegevoegd. Zijn ‘Lovely Escape 2’ viel mooi op z’n plaats bij een shot van een voorbijrijdende tram. De ietwat verwarrende en schelle geluiden in het nummer deden erg denken aan het snerpende geluid van schurende tramwielen in tramrails.

'Gaaf'

Toen we Simon vroegen of we zijn nummer konden gebruiken, was hij meteen erg enthousiast. ‘Gaaf dat je een song van ons wil gebruiken. Daar ben ik blij mee. Als jullie nog een keer wat muziek nodig hebben, kijk dan gerust op mijn website,’  mailt hij ons. Samen met Erna brengt hij muziek uit via De Geluidenfabriek.

Wil je weten hoe de verschillende nummers verwerkt zijn, bekijk dan hier onze uitzending. We zijn nog steeds op zoek naar goede muziek, dus blijf onze lijsten aanvullen. En wie weet wordt jouw suggestie binnenkort in één van onze montages verwerkt. 

 

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1293 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek