Oproep Valse bemiddeling

Joris wilde niet wachten op een sociale huurwoning. Met smeergeld was het zo geregeld

maandag 13 januari 2020 Leestijd: 1 min.

Voorbeeld van sociale huurwoningen in Amsterdam / Getty Images - siraanamwong

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

Leontien Aarnoudse

Redactie

leontien.aarnoudse@kro-ncrv.nl

maandag 13 januari 2020 Leestijd: 1 min.

We krijgen een tip binnen van iemand die geld betaalde aan een dubieuze tussenpersoon om zo direct in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Gebeurt dit vaker? Weet je hier meer van? Deel dan onderaan je ervaring met ons. 

Hij had het liever niet gedaan, maar de nood was hoog. Met een smak geld op zak benaderde hij de man, die beloofde snel een sociale huurwoning voor zijn (inmiddels ex-) vriendin te kunnen regelen, vertelt Joris*. ‘Onze relatie liep niet meer lekker, dan druk ik me nog zacht uit. We moesten gauw uit elkaar. Zij had dringend een onderkomen nodig.’

Duizenden euro’s
Hij betaalde duizenden euro’s, handje contantje, aan de bemiddelaar. Daarna ging zijn ex-vriendin met de bemiddelaar een aantal sociale huurwoningen van particuliere verhuurders bekijken in de stad. Het waren oudere appartementen met achterstallig onderhoud, enkel glas en badkamers in jaren ‘70 stijl, aldus Joris. Ze koos een appartement uit en niet lang daarna ontving ze de felicitaties van het makelaarsbureau: ze kon de sleutel krijgen van de sociale huurwoning naar haar keuze. 

Criminele tussenpersonen
Het verhaal lijkt niet op zichzelf te staan. Zo berichtte het Amsterdams dagblad Het Parool afgelopen voorjaar over een groep louche bemiddelaars, die vermoedelijk tientallen sociale huurwoningen toespeelde aan mensen die er geen recht op hadden. Ditmaal ging het om woningen van een woningcorporatie. Woningzoekenden zouden drie- tot zevenduizend euro per woning hebben betaald aan criminelen om in aanmerking te komen voor een woning van woningcorporatie Ymere. Dat had het fraudeteam van Ymere ontdekt. 

Andere corporaties hebben sterke aanwijzingen dat dit soort valse bemiddelingen bij hen momenteel ook voorkomen, stelt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) die samen met Ymere destijds het fraudenieuws naar buiten bracht. Wij zijn benieuwd of dit inderdaad het geval is.

Oproep
Heb jij ervaring met valse bemiddeling in de (sociale) huurwoningsector? Heb je geld betaald om eerder in aanmerking in te komen voor een huurwoning? Of ken je iemand die dit gedaan heeft? Dan horen we graag van je. Je kunt volledig anoniem je verhaal indienen bij ons. 

*vanwege privacy is deze naam gefingeerd.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Heb jij ervaring met valse bemiddeling in de (sociale) huurwoningsector?

Heb je geld betaald om eerder in aanmerking in te komen voor een huurwoning? Of ken je iemand die dit gedaan heeft? Dan horen we graag van je. Je kunt volledig anoniem je verhaal indienen bij ons.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen, en een uitzending over zwerfplastic. Daarna kwam ze terug als redacteur en startte ze o.a. een onderzoek naar de krimpende sociale huurvoorraad van Rotterdam.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek