'Je bent als huisarts bij voorbaat veroordeeld'

maandag 22 juni 2015 Leestijd: 1 min.

Teun wachtkamer /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

maandag 22 juni 2015 Leestijd: 1 min.

We gaan langs bij een huisarts die door haar zorgverzekeraar wordt aangesproken op mogelijk ‘onrechtmatig declareren’. Het computersysteem, dat zorgverzekeraars gebruiken om declaratiegedrag te controleren, heeft haar eruit gelicht: ze zou teveel tijd bij patiënten doorbrengen. Samen met 49 anderen staat ze in een top 50 van zorgverleners die veel declareren.

Huisarts:

“Je bent als huisarts bij voorbaat veroordeeld. Je moet daarna je eigen onschuld bewijzen. Dat is toch de omgekeerde wereld?”

We spreken nog een andere huisarts die anderhalf jaar lang werd onderworpen aan controles omdat hij mogelijk teveel zou declareren. Uiteindelijk werd het onderzoek stopgezet, maar de manier waarop hij is behandeld door zijn zorgverzekeraar is hem niet in de koude kleren gaan zitten.

“Ik vind het waardeloos en ik ben blij dat ik binnenkort kan stoppen als huisarts. Ik vind het nog het ergste voor jonge mensen die nog moeten beginnen in dit vak.”

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek