Jacob Meinardi: De rijdende redder van voedsel

dinsdag 23 mei 2017 Leestijd: 2 min.

Voedselverspilling Jacob Meinardi /

Eva Kiemeney

Redacteur

eva.kiemeney@kro-ncrv.nl

dinsdag 23 mei 2017 Leestijd: 2 min.

Terwijl we onze winkelwagens volstouwen met prachtige paprika’s, bloemkolen en tomaten, staan we er eigenlijk niet tot nauwelijks bij stil: Wat gebeurt er met de producten die niet mooi, groot of rond genoeg zijn? Jacob Meinardi - oprichter van Stichting Met Zuid - heeft hier dagelijks mee te maken. Met zijn busje rijdt hij langs veilingen en groothandelaren, haalt overgebleven producten op, redt hierdoor tientallen kilo’s aan voedsel uit de afvalbak en vindt het voedsel alsnog een weg naar de eettafel.

Een paar weken terug krijgt Meinardi allemaal Nederlandse bloemkolen. Pallets vol, waar niks mis mee is, maar toch niet goed genoeg om verkocht te worden in de supermarkt. ‘De supermarktketen was overgegaan tot Franse bloemkolen en wilde daardoor de Nederlandse bloemkolen niet meer hebben. Die Nederlandse bloemkolen voldoen aan alle eisen, maar alleen omdat het geen Franse zijn, worden die gewoon vernietigd.’

Voor Meinardi is dit onvoorstelbaar, en toch wordt hij telkens weer geconfronteerd met soortgelijke situaties. Zo kreeg hij een pallet vol met sinaasappels. Terwijl hij een beschimmelde sinaasappel omhoog houdt, vertelt hij ons: ‘Als 2 van zulk soort sinaasappels in de bovenste laag worden aangetroffen, dan wordt de rest van de pallet ook niet meer nagekeken. Die worden dan vernietigd.’

De hoeveelheid aan producten die Meinardi gedoneerd krijgt, verschilt per week. In hoogtijweken staan de paden van zijn distributiecentrum vol met pallets. Pallets vol met producten die niet geschikt worden geacht om te worden verkocht in supermarkten. Toch weet hij 96% van deze producten te redden. ‘96% van wat de industrie beschouwt als afval is gewoon geschikt voor menselijke consumptie. Zonde,' aldus Meinardi.

Geheimzinnig & terughoudend

Het initiatief slaat 2 vliegen in één klap: overgebleven voedsel wordt niet weggegooid én mensen die het minder breed hebben, worden geholpen. Meinardi haalt alle producten op, zoekt alles uit en brengt het naar ongeveer 15 voedselbanken en andere sociale initiatieven rondom Rotterdam. Je zou verwachten dat de leveranciers in de rij staan om met Meinardi samen te werken. Helaas is de werkelijkheid iets minder rooskleurig.

Sommige bedrijven zijn terughoudend met het weggeven van producten aan sociale initiatieven, omdat ze het vervelend vinden voor de telers die tijd en moeite in het product hebben gestoken. Een ander probleem is ook dat ‘bedrijven problemen kunnen krijgen als afnemers erachter komen dat veilingen of leveranciers producten weggeven en zo de prijs onder druk komt te staan.’ Want waarom zouden afnemers nog de volle prijs moeten betalen, terwijl diezelfde producten ook weggegeven worden?

Er heerst dus een bepaalde terughoudendheid bij leveranciers volgens Meinardi. ‘Ze wíllen wel eten aan ons geven, mits wij geheimhouden waar het vandaan komt.’ Deze geheimzinnigheid gaat volgens Meinardi zelfs zo ver dat ‘bij alles wat wij wegdoen, we de labels van leveranciers moeten afplakken of de producten moeten overpakken in neutrale blauw kratten’. Allemaal om te voorkomen dat achterhaald kan worden waar de producten vandaan komen. Eosta, distributeur van biologische groente en fruit, is een van de weinigen die wel transparant is over de hoeveelheid producten die zij verspillen. Lees morgen hoe Eosta omgaat met hun verspilling.

Komende zondag bij De Monitor: deel 2 van dossier Voedselverspilling. 22:35 uur op NPO2. Heb jij een tip voor ons over dit onderwerp? Mail naar: tip insturen.

Lees meer over

Natuur en milieu Voedselverspilling
Verkenning Research Opnames Uitzending

83 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Eva Kiemeney

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maa...
Alles over dit onderzoek