Oproep Gevaarlijke producten

Is jouw kind gewond geraakt of ziek geworden van een gevaarlijk product?

dinsdag 08 oktober 2019 Leestijd: 1 min.

Vleeswaren in de Jumbo / ANP

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

Miranda Grit

Verslaggever

miranda.grit@kro-ncrv.nl

dinsdag 08 oktober 2019 Leestijd: 1 min.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft sinds 2016 al ruim vijfhonderd waarschuwingen gepubliceerd over gevaarlijke producten. Vaak zijn dat producten waardoor je ziek kunt worden of gewond raken. Dat gevaar is nóg groter voor kwetsbare personen, zoals jonge kinderen. Voor ons onderzoek naar gevaarlijke producten willen wij graag in contact komen met ouders van kinderen die daardoor gewond zijn geraakt.

Ziek worden van een plak boterhamworst: het klinkt wellicht onschuldig, maar vorige week werd duidelijk welke gevolgen besmet vlees kan hebben. Meerdere supermarkten roepen vleeswaren terug vanwege een besmetting met de listeria-bacterie. In de afgelopen 2 jaar zijn drie personen overleden nadat zij deze vleeswaren van producent Offerman hebben gegeten. Ook kreeg een vrouw een miskraam.

Het is een recent voorbeeld waarin duidelijk wordt hoe belangrijk toezicht op productveiligheid is. De NVWA controleert en publiceert meldingen van onveilige consumentengoederen op deze overzichtspagina. Dat levert niet enkel een lijst op met besmette vleeswaren, maar ook kleding, speelgoed en elektrische stepjes met gevaarlijke productiefouten.

Deze verzameling van productwaarschuwingen is overigens niet volledig, bleek vorig jaar uit onderzoek van het consumentenprogramma Kassa. De NVWA beloofde daarop beterschap. De NVWA kan zelf inspecties uitvoeren, maar fabrikanten hebben ook de wettelijke plicht om onveilige producten te melden bij de NVWA.

Om wat voor meldingen gaat het?

Uit een kleine steekproef blijkt dat ongeveer de helft van alle productwaarschuwingen over voedsel gaat. De overige meldingen gaan over defect speelgoed, kleding, meubels en vervoersmiddelen.

Een aantal voorbeelden van zulke waarschuwingen:

  • IKEA waarschuwt voor een slabbertje waar het knoopje van kan losraken. Kinderen kunnen deze knoop inslikken en stikken.

  • Nogmaals IKEA, ditmaal omdat de planken van deze commode kunnen losraken. ‘In drie gevallen leidde dat ertoe dat kinderen van de commode zijn gevallen,’ aldus de NVWA.

  • Verstikkingsgevaar is sowieso een van de grote risico’s bij speelgoed. Bij onder meer deze wandelende puppy, kralenbaan, schoolbus, telraam en houten stapeltoren.

  • Ook verwurging bij kinderen is een reëel gevaar, zoals door dit magnetische bordspel met een gevaarlijk koordje.

  • De oplader van deze Razor Hooverboards kan defect raken, waardoor brandgevaar kan ontstaan.

  • En deze waterfluit overschrijdt de maximaal toegestane geluidsgrenzen. Blaas je hier te hard op, dan kan gehoorschade optreden.

De Monitor onderzoekt de komende tijd hoe het kan dat zulke producten in de winkel komen te liggen. Samen met de collega’s van Pointer zoeken we met cijfers en jouw ervaringen uit hoe gevaarlijke slabbertjes, stepjes en speentjes in handen van uw kinderen komen.

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1292 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Heb jij een tip?

Ben jij ooit gewond geraakt door een gevaarlijk product? Of is jouw kind wel eens in gevaar geweest door speelgoed of kleding? Je kunt jouw verhaal vertellen via dit tipformulier, of ons mailen op demonitor@kro-ncrv.nl.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek