Is jouw gemeente solidair met de Groningers?

maandag 12 februari 2018 Leestijd: 1 min.

ZEERIJP - Minister Eric Wiebes van Economische Zaken brengt een bezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen. / ANP SIESE VEENSTRA

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

maandag 12 februari 2018 Leestijd: 1 min.

Na de zoveelste aardbeving in Groningen lijkt Nederland klaar voor een grote verandering: massaal van het gas af. Maar dat gaat niet zo maar. Want waar halen we dan onze energie vandaan? Het vraagt offers en investeringen van de rest van het land. Wij horen graag van jullie waar op ingezet moet worden. Mail ons, ook mensen uit Groningen zelf: Massaal aan de windturbines? Investeren in gasloze wijken? Iedere gemeente zonnepanelen? Een kerncentrale?

De aardbevingen in Noord-Nederland worden veroorzaakt door de gaswinning. Na de eerste beving in 1986 volgden er nog ongeveer duizend, de laatste nog heel onlangs. De gevolgen zijn groot. Naast kapotte huizen, waardedalingen en voortdurende angst en onzekerheid voelen velen in het aardbevingsgebied zich in de steek gelaten door de politiek, en misschien wel de rest van het land.

Doorgedrongen 

In de gesprekken die wij de afgelopen weken voerden horen we dat deze ellendige situatie mogelijk de verandering naar een meer duurzame maatschappij een impuls kan geven. Want het besef dat dit zo langer niet gaat, is nu wel doorgedrongen. Zo kondigde minister Wiebes van Economische Zaken en Milieu aan dat de gaskraan nog verder dicht gaat.

Offers

Maar gratis en gemakkelijk zal het niet gaan. Het zal enorme offers vragen, want die energie zal dan op een andere manier moeten worden aangeleverd of opgewekt. Dat betekent ruimtelijke offers voor windenergie, zonnepanelen etc. Het kan ook geld gaan kosten, bijvoorbeeld omdat de gasloze wijk kostbaar kan blijken te zijn. Daarmee is dit een mooie vraag voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wat moet jouw gemeente doen om de Groningers te helpen?

Gaskraan

Wij zijn benieuwd wat mensen in Groningen zelf vinden. Woon je in de aardbevingsregio, en wil je hier wat over kwijt, reageer dan op onze oproep! Ben jij voor meer windenergie, of zonnepanelen of is er een heel ander idee waarvan je denkt dat het gaat helpen?

En woon je daar niet, maar heb je er iets over te zeggen, dan horen we ook graag van je. Wat wil jij dat jouw gemeente gaat doen om er voor te zorgen dat we sneller de gaskraan dicht kunnen doen? Of doet jouw gemeente al het nodige als het gaat om alternatieve energiewinning? Dan willen we dat ook graag weten.

Lees meer over

Natuur en milieu Klimaatconflict in de polder
Verkenning Research Opnames Uitzending

Klimaatconflict in de polder

Opnames

Deel jouw ervaring 53 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 20 januari 22:40u, NPO2

245 tips

ontvangen

Natuur en milieu / Klimaatconflict in de polder

Oproep:

Kom jij uit Groningen, of voel je je betrokken bij de mensen die daar lijden onder de aardbevingen, meld je en vertel ons hoe jij vind dat gemeentes elders in het land moeten helpen. Meer windturbines of zonnepanelen? Of zijn er andere oplossingen?
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Moet Nederland nieuwe kerncentrales bouwen om de klimaatdoelen te halen? Volgens voorstanders kan het niet anders, want met wind- en zonne-energie redden we het niet. Bij de opwekkin...
Alles over dit onderzoek