Is de verkeershufter te stoppen?

donderdag 05 april 2018 Leestijd: 1 min.

Hulpdiensten na een ongeval dat mogelijk het gevolg was van een straatrace. / ANP

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

donderdag 05 april 2018 Leestijd: 1 min.

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil korte metten maken met automobilisten die een gevaar zijn op de weg. Door vooral strenger te straffen wil de bewindsman een einde maken aan de aanhoudende stijging van het aantal verkeersslachtoffers in Nederland.

Wat zijn de belangrijkste voorstellen van minister Grapperhaus? 

De straf voor gevaarlijk rijgedrag, bijvoorbeeld onverantwoorde inhaalacties of opzettelijk door rood rijden, gaat van maximaal twee naar zes maanden gevangenisstraf.

Minister Grapperhaus is ook ‘helemaal klaar’ met het gebruik van de smartphone achter het stuur. Wie een telefoon vasthoudt achter het stuur kan voor maximaal twee jaar de cel in, als het aan de minister ligt. De bewindsman wil speciale camera’s inzetten om overtreders te betrappen.

Rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval of autorijden zonder geldig rijbewijs kan met maximaal een jaar gevangenisstraf worden bestraft. Tot op heden is dat drie maanden. Alcoholcontroles zullen zich vooral richten op individuele overtreders; meer alcoholfuiken zijn niet te verwachten.

Waarom wil de minister strenger straffen?

Vanaf 2014 tot en met 2016 is het aantal dodelijke slachtoffers in het verkeer gestegen tot jaarlijks 629 in 2016. Jarenlang stond Nederland in de top drie van verkeersveiligste landen binnen de Europese Unie, maar inmiddels staan we op de negende plaats. De overheid heeft als doelstelling het aantal verkeersdoden terug te brengen naar 500 per jaar.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Verkeersveiligheid
Verkenning Research Opnames Uitzending

Verkeersveiligheid

Research

Deel jouw ervaring 52 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 15 mei 21:25u, NPO2

211 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Verkeersveiligheid

Ervaring delen

Heeft u ervaring met gevaarlijk rijgedrag en boetes, ernstige verkeersovertredingen of bent u slachtoffer in het verkeer door een asociale bestuurder, vul dan ons tipformulier in!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Het aantal ernstig gewonden en het aantal doden in het verkeer is de laatste jaren gestegen. Burgers, gemeenten en deskundigen roepen dat ...
Alles over dit onderzoek