Is de flexwet echt de schuld van het lerarentekort?

dinsdag 29 november 2016 Leestijd: 1 min.

Minister Lodewijk Asscher spreekt met leerlingen (bron: ANP EVERT-JAN DANIELS) /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 29 november 2016 Leestijd: 1 min.

Schoolbesturen slaan alarm: er zijn te weinig inval leraren en dat komt allemaal door de Wet Werk en Zekerheid van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die dwingt de scholen hen na enige tijd een vast contract te geven. Maar de Algemene Onderwijs Bond spreekt van krokodillentranen.

Al jaren is duidelijk dat Nederland afstevent op een lerarentekort. Schoolbesturen proberen daar een mouw aan te passen maar dat wordt steeds moeilijker. In Amsterdam kregen ouders van een schoolbestuur zelfs een brief van de directeur. Hij riep de ouders op via hun eigen netwerk aandacht te vragen voor dit probleem en mee te zoeken naar invalleerkrachten.

Duizenden leerlingen

Vanochtend kreeg in een bericht van de NOS ineens de flexwet de schuld van het gebrek aan leraren. De PO-raad meldt dat duizenden leerlingen van basisscholen het afgelopen jaar naar huis zijn gestuurd, omdat er geen invaller te krijgen was toen hun juf of meester ziek was. Dat komt omdat scholen invalkrachten maar een paar keer mogen vragen. Na een paar van die losse contracten moeten ze hen een vast contract aanbieden. En daar is geen geld voor, zo laten de schoolbesturen massaal weten. En dus willen ze vaker dan nu korte contracten kunnen blijven aanbieden, meer flex dus.

Krokodillentranen

Wat de flexdocenten hier zelf van vinden stond niet in het stuk van de NOS, maar ik denk dat die best een vast contract zouden willen. Ik hoor graag van hen. De Algemene Onderwijs Bond (Aob) beschouwt de verklaring van de PO-Raad in elk geval als ‘krokodillentranen’. In de eerste plaats is het lerarentekort een al veel langer bekende trend die helemaal los staat van de wet. Er zijn dus sowieso te weinig onderwijzers.

En de leraren die nog wél beschikbaar zijn kunnen scholen ook vastleggen met een min/max contract of een vaste baan in plaats van die korte contracten. Met een min/max contract garandeer je de leerkracht een minimum aantal uren werk. Ook kan je met invalpools werken, en die mensen kunnen voor een deel ook een vast contract krijgen.

Uitstroom

Volgens de Aob heeft juist het gedrag van schoolbesturen om leerkrachten steeds op korte contracten te zetten tot een enorme uitstroom van docenten geleid. In die zin is de flexwet misschien inderdaad één van de oorzaken van het lerarentekort.

[TIP text=Ben of was jij leraar met een flexcontract? Dan willen we graag van je horen!]

Lees meer over

Werk en inkomen Flexwerk
Verkenning Research Opnames Uitzending

195 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Flexwerk neemt steeds vaker de plaats in van de ouderwetse vaste baan. Is dat een goede ontwikkeling? Of ondermijnen we hiermee de rechten van een groeiende groep Nederlanders?
Alles over dit onderzoek