Oproep Blowers vaker psychotisch

Is Cannabis slecht voor je gezondheid?

maandag 23 september 2019 Leestijd: 1 min.

Man rookt een joint tijdens een protest voor de legalisering van marijuana in Sao Paulo, Brazilië / ANP/Miguel SCHINCARIOL / AFP

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

maandag 23 september 2019 Leestijd: 1 min.

Als je van een blowtje houdt was het even schrikken dit voorjaar. In het gerenommeerde medisch tijdschrift The Lancet betoogden onderzoekers dat intensief cannabisgebruik leidt tot aanzienlijk meer psychoses. Er ontstond meteen een discussie of het wel klopt. Hoe gezond is cannabis?

Cannabisgebruik is in grote delen van ons land nauwelijks controversieel. Eén op de vijf mensen heeft wel eens geblowd. Een half miljoen mensen blowde de afgelopen maand, zo blijkt uit cijfers van de Jellinek Kliniek. Hoe gezond is al dit geblow?

lees ook: De Monitor-wietquiz voor voor- én tegenstanders van de legale teelt dinsdag 17 september    

Geen onschuldige hobby

Volgens de Jellinek is het geen onschuldige hobby: ‘Langdurig en vaak cannabis gebruiken kan leiden tot concentratie- en geheugenproblemen en problemen in de motivatie. Dit gaat dan om mensen die wekelijks of dagelijks cannabis gebruiken.’ Cannabis zorgt ook voor een minder diepe slaap en dat is slecht voor je geheugen, je concentratie en je emotionele verwerking. Want die vindt in je slaap plaats. Bovendien verhoogt het roken van cannabis de kans op bronchitis en zorgt het voor een verminderde werking van het immuunsysteem. 

Controverse over psychoses

Dit zijn niet echt aanbevelingen om grootgebruiker te worden. Als je nog twijfelde, was je na een publicatie in The Lancet genezen: hoe meer cannabis je gebruikt en hoe hoger het gehalte THC (de stof die het psycho-sociale effect veroorzaakt), hoe groter de kans op psychoses. Een psychose is een toestand waarbij iemand de greep op de realiteit kwijt is. De onderzoekers claimen zelfs dat als de stad Amsterdam geen dagelijks gebruik van cannabis met een hoge THC-waarde zou toestaan, het aantal psychoses met 50% kan dalen. 

Genetische aanleg

Dat zijn waanzinnige conclusies, maar een aantal Nederlandse onderzoekers gelooft ze niet. Zij wijzen er op dat psychoses vaak een oorsprong vinden in genetische aanleg. Andere onderzoekers betogen dat juist mensen die genetisch meer ‘talent’ hebben om een psychose te ontwikkelen, vaker cannabis gebruiken. Die draaien het verband dus om. Kortom, een belangrijke discussie die momenteel woedt in de wetenschap. Wij willen van jou weten hoe jouw ervaringen zijn.

En wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je elke 2 weken de nieuwste artikelen.

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

96 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Cannabis

Leidt cannabis tot meer psychoses?

Wat zijn jouw ervaringen met dit onderwerp? Werk je bijvoorbeeld in de psychiatrie of in de verslavingszorg, of ben je een gebruiker, dan horen we graag wat jij merkt van de gezondheidseffecten van cannabis.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek