Inzage in patiëntendossiers van zeker 200 zorgverleners

vrijdag 07 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

dossier /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 07 augustus 2015 Leestijd: 1 min.

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea laat ons weten dat zij in 2014 bij 200 zorgverleners “een vorm van detailcontrole” hebben gedaan. Dat wil zeggen dat in 2014 bij minstens 200 zorgverleners in Nederland patiëntengegevens zijn ingezien. Dat gebeurt volgens de zorgverzekeraars altijd onder leiding van een BIG-geregistreerde arts. Patiënten zijn echter niet op de hoogte hiervan. De controles worden ingezet als uiterste middel om te zien of zorgverleners wel doelmatig en rechtmatig declareren. Zorgverzekeraar CZ meldt ons: de detailcontroles die zij de afgelopen 4 jaar uitvoerden zijn “op één hand te tellen”. VGZ zet de detailcontrole “enkele malen per jaar in.”

Hoeveel patiëntendossiers zijn er dan ingezien? Tot nu toe hebben we die cijfers niet gekregen.

We spreken nóg een huisarts bij wie een detailcontrole is gedaan, in zijn geval door CZ. Hij wil graag anoniem blijven. Net als bij huisarts Nievaert uit Nieuwegein heeft de zorgverzekeraar bij hem meer dan 40 patiëntendossiers ingezien. Hij kwam boven het omzetgemiddelde van CZ uit. Is dit getal van 40 een goed gemiddelde? Dat zouden we graag willen weten.

Heeft u als zorgverlener ervaring met detailcontrole? Of bent u patiënt en is uw dossier ingezien? Laat het ons weten! E-mail: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek