Interactieve kaart: Welke wijkagenten uit jouw buurt zitten op sociale media?

woensdag 11 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

Interactieve kaart: Wijkagenten in de buurt / Marije Rooze

Thomas Mulder

Datajournalist

thomas.mulder@kro-ncrv.nl

Marije Rooze

Developer

Marije.Rooze@kro-ncrv.nl

woensdag 11 oktober 2017 Leestijd: 2 min.

De politie gaat met de tijd mee en is erg actief op social media. Naast Twitter, Facebook en Instagram begeeft de politie zich tegenwoordig ook op andere kanalen, zoals Youtube en Snapchat. Daarom maakten we voor ons dossier Cameratoezicht een inventarisatie van alle socialmedia-kanalen van de politie. Hieronder kun je in de interactieve kaart zoeken naar de wijkagenten bij jou in de buurt en op welke social media je hen kan vinden.

Wij vragen u met ons mee te denken over de uitbreiding van onze socialmedia-kanalen. Wat zou u graag willen zien? ^JC. Dat tweet het officiële Twitteraccount van Politie Assen op 9 september 2017. Het is geen nieuw gegeven dat de politie zich steeds nadrukkelijker manifesteert op social media en dat er nieuwe initiatieven worden aangeboord. Tegenwoordig kun je diensten van wijkagenten volgen via live-evenementen op Facebook en kun je een werkdag van wijkagent Jan Willem bekijken in één van zijn vele politievlogs.

Begin september onderzochten we de vlogs van de Almeerse politieagent Jan Willem. We bekeken 149 Youtube-video’s van Jan Willem en zijn Amsterdamse collega Tess en concludeerden dat in 18 gevallen verdachten en derden herleidbaar zijn. Programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie, Ron de Milde, zei in een reactie daarop dat de politie het socialmedia-beleid gaat aanscherpen. Het is niet de eerste keer dat er kritiek is op het socialmedia-beleid van de politie. In 2013 werd er door EenVandaag ook al eens aandacht besteed aan het socialmedia-beleid van de politie. Toen ging het vooral om foutieve informatie die werd verspreid en over een klopjacht die ontstond nadat een wijkagent een foto tweette van een dode hond die was gevonden in een tas.

Social media onder wijkagenten
We kijken de aankomende tijd naar het huidige gebruik van socialmedia bij de politie. De website van de politie leert ons dat er momenteel 2665 wijkagenten actief zijn in Nederland. Daarvan zit bijna de helft op socialmedia. Twitter is het meest gebruikte kanaal: 900 van alle wijkagenten zit op Twitter. 175 wijkagenten maken beroepsmatig gebruik van Facebook en een klein deel heeft zich inmiddels ook op Instagram begeven, namelijk 132 wijkagenten. Wil je weten welke wijkagenten bij jou in de buurt op socialmedia zitten? Vul dan je postcode in de interactieve kaart hieronder. 

Het kan zijn dat er socialmedia-kanalen missen. Deze heeft de politie dan niet opgenomen op haar website. 

Deze cijfers zijn afkomstig van de website van de politie, maar zijn niet compleet. Van alle accounts die op de website staan zijn er zo’n 118 accounts op socialmedia die inmiddels niet meer te bezoeken zijn, omdat het profiel op Facebook, Twitter of Instagram is verwijderd of om andere reden niet actief is. Dat is dus bijna 10% van alle socialmedia-accounts van de politie. Ook weten we dat er diverse socialmedia-accounts van wijkagenten nog niet zijn toegevoegd.

Oproep
We proberen het socialmedia-beleid van de politie beter in kaart te brengen. Missen jullie nog informatie in de interactieve kaart? Of zijn jullie wel eens benadeeld doordat de politie beeld of informatie over jou op socialmedia zette? Laat het ons dan weten en mail ons op tip insturen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Thomas Mulder Datajournalist

Het oog wil ook wat en daarom hebben we Thomas Mulder in ons team. Hij is naast journalist ook ontwerper en voorziet artikelen, online producties en video’s van graphics. Daarnaast werkt Thomas ook inhoudelijk mee aan verschillende onderzoeken en daarbij zet hij innovatieve technieken in zoals geolocating en scraping. Met zijn creativiteit en multifunctionaliteit zorgt hij voor de nodige dynamiek in de dossiers.

Lees verder
@thomassmulder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek