'Inspraak Drenthe is mislukt, er is veel informatie achtergehouden'

vrijdag 25 september 2015 Leestijd: 1 min.

Hoogleraar Bröring vindt de inspraak in Drenthe mislukt /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 25 september 2015 Leestijd: 1 min.

We spreken voor het dossier Inspraak: burger vs overheid met hoogleraar integrale rechtsbeoefening Herman Bröring. Hij doet onderzoek naar de inspraak van burgers bij de plaatsing van windmolenparken in Drenthe.

Bröring neemt bepaald geen blad voor de mond. 'Misschien zijn formeel wel alle procedures doorlopen, maar de inspraak stelde hier niets voor.' En daarmee geeft hij de actiegroepen en gemeenten in de regio gelijk. Die vinden namelijk dat ze van meet af aan zijn genegeerd. Door de Rijksoverheid, die de windparken vanaf 2010 doorduwde, en door de Provincie, die de gebieden in zo een korte tijd aanwees als een gebied waar windmolens moesten komen, dat het besloten was voor de inwoners met de ogen konden knipperen.

Maakt het voor het besluit nog wat uit dat een hoogleraar zo kritisch is over de besluitvorming? Nee, niet in de zin dat het ministerie van gedachten zal veranderen. Dat schreef ons vorige week 'dat eind 2015/begin 2016 nog inspraak mogelijk is op het ontwerpinpassingsplan van het windpark.' Dat is zeg maar de allerlaatste definitieve versie van het plan. Want zo zien de autoriteiten dat: alle procedures verlopen prima, en die windparken moeten er voor 2020 staan.

Heb jij ervaring met inspraak bij je gemeente? Laat het ons weten. Mail naar bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl of sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek