Inspraak bij plaatsing windmolens wassen neus

vrijdag 26 juni 2015 Leestijd: 2 min.

minister-kamp-ez-5737-highres /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 26 juni 2015 Leestijd: 2 min.

Een ambtenaar van minister Kamp van Economische Zaken is zo vriendelijk om één van mijn onderzoeksvragen te beantwoorden. Mijn samenvatting: word er geluisterd naar omwonenden? Nee jôh ben je mal! We drukken dingen door. Hier de video van RTV Noord waarin de schokkende uitspraak van de topambtenaar te beluisteren valt.


Hier de uitgeschreven tekst:

“Die Rijkscoördinatieregeling is er gekomen om dingen tegen de zin van de mensen door te drukken. Het feit dat er geen draagvlak is, is eigenlijk het bewijs dat die RCR nodig is.”

De opname is in het geheim gemaakt door een actiegroep die zich verzet tegen windmolens bij de N33 in Oost-Groningen . Dat windmolenpark valt net als alle grote parken onder die Rijkscoördinatieregeling (RCR). Dat betekent dat de ministers Kamp en Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu bepalen hoeveel windmolens waar komen. In Groningen en Drenthe geloven veel mensen niet in inspraak en geef ze nu nog eens ongelijk.

Behalve natuurlijk als je Henk Kamp heet. Die laat weten dat er “een aantal onhandige en ongelukkige uitspraken gedaan. Hierdoor kan een onjuist beeld ontstaan.” Want volgens hem er zijn wel degelijk gesprekken “waarin de plannen worden toegelicht en waar er ook ruimte is om deze emoties te uiten.” Over inspraak rept hij pijnlijk genoeg niet. Maar of de ambtenaar nog steeds de overleggen met de bewoners mag doen, willen ze niet vertellen. De woordvoerder noemt dat een interne aangelegenheid, maar of de Groningers dat ook vinden waag ik te betwijfelen.

De waarheid

Gelukkig is er een waarnemer in de regio, hoogleraar Broring, die veel verstand heeft van inspraak. Hij is nadrukkelijk geen tegenstander van de RCR, en, heb ik toch maar even gevraagd, geen lid van een actiegroep. Hij zegt dat de ambtenaar de waarheid spreekt. Hij heeft de inspraak in Groningen en Drenthe bestudeerd en alles is hartstikke fout gegaan. Het ministerie van Economische Zaken is “een heel zwak departement” als het gaat om draagvlak, daar is gewoon geen aandacht voor. Natuurlijk, de procedures worden wel doorlopen, maar:

“De bedoeling is natuurlijk wel dat je echt luistert, de mensen een stem geeft, maar dat wil de minister niet begrijpen.”

Ik heb een paar regionale politici om een reactie gevraagd, want dit klinkt alsof ook met hen gesold wordt. Gedeputeerde Homan uit Groningen en wethouder Schmaal uit Veendam wagen zich daar niet aan. Maar Wethouder Jan Veldhuis van Menterwolde noemt de uitspraak ongepast. Maandag gaat er een brief uit naar de minister met het verzoek dit eens uit te leggen.

Voelt u zich als burger ook niet serieus genomen als het gaat om inspraak? Of vind u dat er juist wel invloed valt uit te oefenen, kom dan met uw tips.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek