Inspecties gaan onderrapportage beroepsziekten aanpakken

vrijdag 06 december 2013 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 06 december 2013 Leestijd: 1 min.

Bedrijfsartsen houden zich niet aan wettelijke meldplicht.

De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, gaan bedrijfsartsen aanpakken die beroepsziekten niet melden. Bedrijfsartsen zijn daartoe wettelijk verplicht bij ziekten die overwegend zijn veroorzaakt door het werk. Slechts door één op de vijf bedrijfsartsen wordt daar gehoor aan gegeven.

“Een bedrijfsarts die niet of te weinig meldt, wordt daarop aangesproken”, laat de arbeidsinspectie in een reactie weten. “Zo’n arts krijgt op basis van zijn registratie als bedrijfsarts een aanmaning dat hij beroepsziekten moet signaleren, melden en voorkomen. Deze artsen worden de komende jaren gevolgd in het melden.”

Uit de cijfers van het Nederlands Centrum van Beroepsziekten (NCvB) blijkt dat maar een fractie van de bedrijfsartsen zich houdt aan de meldplicht. Het NCvB concludeert uit een proef waarbij bedrijfsartsen worden begeleid in hun meldgedrag dat het aantal meldingen van beroepsziekten zeven keer hoger zou moeten zijn dan nu het geval is. In 2012 werden niet meer dan 6.451 beroepsziekten gemeld door bedrijfsartsen.

De cijfers over beroepsziekten zouden inzicht moeten geven in risicogroepen en is de basis voor beleid en preventieve activiteiten. De gebrekkige registratie is voor de beide inspecties aanleiding om bedrijfsartsen aan te spreken op hun wettelijke meldplicht. Om inzichtelijk te maken waarom en hoeveel bedrijfsartsen niet melden, zijn IGZ en de Inspectie SZW een onderzoek gestart. Alle bedrijfsartsen moeten verplicht een enquête invullen waarin naar het meldings- en preventiegedrag gevraagd wordt.

Door de beperkte meldingen is er geen goede basis voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om beleid te maken, zo stelt Dick Spreeuwers voormalig directeur van het NCvB. “De cijfers zijn onvoldoende en geven geen goed beeld. Hierdoor kunnen de problemen rond beroepsziekten niet goed worden aangepakt.” Spreeuwers is bedrijfsarts en was tien jaar directeur van de instantie waar bedrijfsartsen beroepsziekten moeten melden.

Sinds 1999 is het melden van beroepsziekten verplicht voor bedrijfsartsen. Het is de eerste keer dat de inspecties de bedrijfsartsen aanspreken op hun gebrekkige meldingsactiviteit.

De resultaten van de enquête van IGZ en de Inspectie SZW zullen juni 2014 bekend worden gemaakt.

Bent u bedrijfsarts en kunt u ons uitleggen waarom de meldingscijfers zo laag zijn? Laat het ons weten.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek