Inspectierapport: Brandweer gaat onzorgvuldig om met veiligheid personeel

woensdag 22 juli 2015 Leestijd: 1 min.

firemen-78110_640 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

woensdag 22 juli 2015 Leestijd: 1 min.

In ons onderzoek naar de risico’s op een beroepsziekte bij brandweerpersoneel stuiten we op een rapport van de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie). In juni van dit jaar oordelen zij dat er bij de brandweer onzorgvuldig wordt omgesprongen met de veiligheid van het personeel. Wij vragen ons af wat er specifiek wordt gezegd over beroepsziekten?

Het rapport onderschrijft het verhaal van onze brandweerman. Zo valt te lezen dat in 13 van de 19 onderzochte veiligheidsregio’s te weinig aandacht is voor bijvoorbeeld verontreinigde kleding.

“Er ontbrak bij de meeste veiligheidsregio’s een beoordeling van de mogelijke risico’s van de verontreiniging van de huid door de lange tijd dragen van brandweerkleding na langdurige aanwezigheid in zware rook- en roetomstandigheden en andere gevaarlijke of kankerverwekkende stoffen”

Bron: Inspectie SZW – juni 2015

Brandweerlieden lopen dus na het blussen te lang rond in de sterk vervuilde kleding. Hierdoor lopen ze onnodige risico’s. Ook zien de inspecteurs dat in sommige gevallen schone en vuile kleding en beschermingsmiddelen naast elkaar liggen. En dat reinigingsprocedures niet snel genoeg worden ingezet.

“De onzorgvuldige omgang met verontreinigde kleding en met ademluchtapparatuur duidt op onvoldoende alertheid op de preventie van beroepsziekten.”

Bron: Inspectie SZW – juni 2015

De werkzaamheden van de brandweer zijn zoals we al eerder meldden op een lijst geplaatst van kankerverwekkend werk. Analyses geven aan dat er bijvoorbeeld een verhoogd risico is op blaaskanker, testiskanker, prostaatkanker en Non-Hodgkin Lymfonen of mesotheliomen (buik-of longvlieskanker veelal veroorzaakt door asbest).

Brandweer Nederland zou volgens het rapport inmiddels wel aandacht besteden aan het onderwerp beroepsziekten. De Inspectie komt in 2016 met een nieuw onderzoek om te kijken of de arbeidsomstandigheden inderdaad verbeterd zijn.

Uiteraard bellen we met de Inspectie of we meer details kunnen krijgen over het rapport, bijvoorbeeld om te weten te komen welke veiligheidsregio’s welke overtredingen maken. Die informatie krijgen we echter (voorlopig) niet.

Werk je bij de brandweer en herken je je in het rapport van de Inspectie? Of gaat het in jouw kazerne juist heel goed? Meldt dat dan bij ons via het tipformulier of op 035 – 671 97 96. Indien gewenst kun je ook anoniem je verhaal bij ons kwijt.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

599 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek