Inspectie SZW waarschuwt: grote druk op capaciteit slecht voor arbeidsveiligheid

zondag 03 september 2017 Leestijd: 1 min.

Inspecteur-generaal Marc Kuipers over stijging arbeidsongevallen /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

zondag 03 september 2017 Leestijd: 1 min.

Inspecteur-generaal Marc Kuipers van de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) maakt zich zorgen over de gevolgen van de stijging van het aantal arbeidsongevallen. ‘Er staat grote druk op het werk van de inspectie,’ zo zegt zegt Kuipers. We spreken hem voor het dossier Ongelukken op het werk.

De Inspectie constateert dat er bedrijven zijn die de veiligheid niet hoog in het vaandel hebben. Die moeten streng worden gecontroleerd. Dat toezicht, bijvoorbeeld met onverwachte inspecties, komt in de knel. Kuipers: ‘Al die uren die wij stoppen in die ernstige arbeidsongevallen betekent dat wij die uren niet kunnen besteden aan preventieve inspecties.’De hoogst verantwoordelijke bij de Inspectie SZW noemt het een ‘schokkend aantal’ dat 30-50 procent van de bedrijven in Nederland niet beschikt over een wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). ‘Dat betekent dat de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende wordt ingevuld. Bedrijven moeten daarmee aan de slag,’ aldus Kuipers.

In 2016 vielen 70 dodelijke arbeidsslachtoffers, 19 meer dan het jaar daarvoor. En ook het aantal arbeidsongevallen steeg afgelopen jaar met 13 procent. ‘Dat is een trend die gekeerd moet worden,’ aldus de generaal-inspecteur.

De verantwoordelijkheid voor veilig werken ligt volgens hem in de eerste plaats bij de bedrijven. ‘Maar we komen nog te vaak tegen dat bedrijven zeggen: ‘Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor'. En die houding deugt niet.’

De beslissing over meer mankracht bij zijn dienst laat hij bij de politiek. ‘Uiteindelijk is de capaciteit van de Inspectie SZW een gegeven waarmee ik aan de slag moet. Ik heb de verplichting om daarmee het onderste uit de kan te halen. En dat doen wij ook. De vraag of er meer prioriteit naar dit dossier moet is uiteindelijk een politieke keuze.'

De Monitor (KRO-NCRV): ongeluk op het werk. zondag 3 september, 22.35 uur, NPO2. Tips? Mailen kan naar tip insturen

Lees meer over

Werk en inkomen Ongelukken op het werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

50 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In 2016 kwamen 70 mensen door arbeidsongevallen om het leven. Het totale aantal slachtoffers van alle soorten ongevallen steeg met 14% ten opzichte van 2015. Hoe kunnen we dit aantal terugdringen?
Alles over dit onderzoek