Inspectie roept op: ‘Als je je gedupeerd voelt door zorginstelling moet je daar melding van doen’

zaterdag 26 november 2016 Leestijd: 2 min.

Inspectie voor de Gezondheidszorg (ANP) /

Saskia Adriaens

Verslaggever

saskia.adriaens@kro-ncrv.nl

zaterdag 26 november 2016 Leestijd: 2 min.

‘Wij gaan opnieuw een bezoek brengen aan Stichting Phareon’, zegt hoofdinspecteur Anja Jonkers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Monitor doet al enkele weken onderzoek naar deze zorginstelling die volgens tipgevers haar afspraken niet nakomt. Zo zou zorg waar wel voor betaald is, niet zijn geleverd. Jonkers zegt maar 1 concrete klacht over de stichting te hebben en roept mensen daarom op melding te doen bij de IGZ als ze niet tevreden zijn over de zorg.

Jonkers vervolgt: ‘Na ons bezoek in het voorjaar hebben wij gevraagd om verbeteringen en daar hebben we net een vervolgrapport over geschreven.’ Vanavond het verhaal over deze zorginstelling in De Monitor.

Stichting Phareon is de paraplu waaronder Monte Christo B.V opereert. Beiden zijn van Henriëtte Bijen, die hiermee zorg en begeleiding biedt aan jongeren met een persoonsgebonden budget (pgb). We hebben in de afgelopen weken zoveel aantijgingen tegen deze zorgaanbieder gehad dat we hebben besloten ons onderzoek volledig op Monte Christo te richten. We vragen ons af: hoe kan het dat deze instelling nog steeds actief is? Maar liefst 31 tipgevers vertelden ons – onafhankelijk van elkaar – dat ze zich gedupeerd voelen door deze zorginstelling. Het gaat zowel om oud-cliënten als oud-medewerkers. En we horen dat mensen al sinds 2011 aan de bel trekken bij verschillende instanties over de slechte zorg van deze onderneming. Vooralsnog zonder resultaat.

Niet op orde

In mei van dit jaar heeft de Inspectie een eerste bezoek gebracht aan Stichting Phareon. Toen werd onder andere geconcludeerd dat de informatie in het zorgplan van de instelling, te versnipperd was. Van de 15 punten voor ‘goede en veilige zorg’ waren er 8 niet op orde. De Inspectie heeft Stichting Phareon gevraagd om verbeteringen in de zorg goor te voeren.

In een follow-up rapport lezen we dat Phareon tot maart 2017 de tijd krijgt om het zorgplan te verbeteren. Ook lezen we dat er door de zorgverlener te weinig informatie is verstrekt over de beschikbaarheid van deskundig personeel. Het toezichttraject ‘wordt voortgezet’, lezen we in de rapportage.

We vragen Anja Jonkers hoe het kan dat deze zorgaanbieder nog steeds actief is: ‘We hebben niet geconstateerd dat het daar nu onveilig is. Als dat zo was, hadden we direct ingegrepen.’

De hoofdinspecteur roept budgethouders op om melding te doen bij IGZ als ze niet tevreden zijn over de zorg. ‘Wij hebben over Stichting Phareon maar één concrete klacht binnen, dus daar kunnen we niet veel mee.’ Wij weten inmiddels dat vijftien van onze tipgevers melding hebben gemaakt over deze zorginstelling, alleen niet bij één en dezelfde instantie. Zo zijn de zestien meldingen komen te liggen bij drie verschillende gemeentes, twee Zorgkantoren, de Sociale Verzekeringsbank, de politie en dus bij Inspectie.

Zorgfraude

Moeten deze meldingen niet bij elkaar komen vragen wij ons af? ‘Sinds 15 oktober is er een knooppunt zorgfraude, waarin alle instanties de klachten en meldingen bundelen’, zegt de hoofdinspecteur daarover. Ze geeft toe dat het hiervoor daaraan schortte. Voor alle meldingen die er zijn gedaan over Monte Christo en Stichting Phareon komt dit misschien te laat beseft ze. ‘Maar ik heb goede hoop dat we hier zorgfraude beter mee kunnen aanpakken.’

Heeft u wel eens melding gemaakt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg? We zijn benieuwd naar uw ervaringen? Is er wat met uw klacht of melding gedaan? En wat dan? Stuur ons een mail: tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg PGB-fraude
Verkenning Research Opnames Uitzending

PGB-fraude

Verkenning

We krijgen diverse tips binnen over zorgboerderijen en onderzoeken of het zorggeld wel besteed wordt waarvoor het bedoeld is, namelijk de zorg voor cliënten.

Deel jouw ervaring 35 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 27 november 22:30u, NPO2

401 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Saskia Adriaens Verslaggever

'Ogen openen en gedachten kantelen’, dat is de grootste drijfveer van Saskia Adriaens. De eerste jaren na haar studie journalistiek heeft zij als freelancer voor multiculturele televisie (MTNL) gewerkt en geschreven voor diverse media zoals kranten, Opzij en Oneworld. Tien jaar geleden alweer is zij begonnen bij de publieke omroep. Als verslaggever heeft ze reportages gemaakt in binnen- en buitenland, voor onder andere de actualiteitenrubriek Netwerk, Altijd Wat, Brandpunt Profiel, Kruispunt en sinds 2015 voor De Monitor. Vooral sociaal-maatschappelijke onderwerpen zoals de multiculturele samenleving, vluchtelingenproblematiek, vrouwenrechten, onderwijs en opvoeding hebben haar interesse. Maar zoals Einstein ook al zei: ‘Ik heb geen speciaal talent, ik ben vooral razend nieuwsgierig!’

Lees verder
@sadriaens

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Met een persoonsgebonden budget (pgb) kun je zelf je zorg inkopen bij een zorgverlener. Maar hoe makkelijk kan er door zorginstellingen misbruik gemaakt worden van kwetsbare zorgbehoevenden met een...
Alles over dit onderzoek