Inspectie: ‘Onafhankelijkheid van taxateur en verkopende makelaar vraagt aandacht’

maandag 22 augustus 2016 Leestijd: 2 min.

ANP-1000_47124166_1 /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 22 augustus 2016 Leestijd: 2 min.

Hoe onafhankelijk is de taxateur die door een koper wordt ingehuurd om de waarde van zijn net gekochte huis te bepalen? Die vraag stellen we ons in het dossier Koophuis. De koper is er tenslotte bij gebaat dat de prijs die hij of zij betaald heeft voor een huis ook de taxatiewaarde wordt. Die waarde bepaalt namelijk hoeveel je kunt lenen bij de bank.

NVM-makelaar en taxateur Frits Markus was eerder op onze website al erg kritisch over zijn vakgenoten. ’Er zijn een heleboel goede makelaars en taxateurs, maar ook die voor het snelle geld gaan. Ik trek mijn mond open om het nest een beetje schoon te houden. Ik vind dat ik een maatschappelijke functie vervul als makelaar en taxateur.’

Volgens Markus laten taxateurs zich teveel leiden door de opdrachtgever ofwel de koper. ‘Taxeren is voor een groot aantal taxateurs het legaliseren van de overeengekomen koopsom. Dat slaat nergens op.’

Taxateurs moeten ervoor zorgen dat een hypotheekverstrekker geen geld leent voor een huis dat het niet waard is. Als dit wel gebeurt kan er een bubbel op de huizenmarkt ontstaan en als die knapt kunnen banken in de problemen komen omdat het onderpand veel minder waard is dan de lening. Huizenbezitters komen mogelijk in de problemen als ze de hypotheek niet meer kunnen betalen en ze het huis gedwongen moeten verkopen.

Vaak zijn taxateurs ook makelaar, maar het is niet toegestaan om een pand te taxeren waar je ook als makelaar bij betrokken bent. Maar hoe onafhankelijk doe je het werk als je ingehuurd wordt door de partij die voordeel heeft bij een bepaalde taxatiewaarde?

Inspectie

Dat het soms tot ongewenste situaties leidt, blijkt uit een bericht van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport met de kop ‘Onafhankelijkheid van taxateur en verkopende makelaar vraagt aandacht’. De inspectie waarschuwt voor belangenverstrengeling tussen de makelaar die de verkoop doet en degene die de taxatie uitvoert. De inspectie houdt toezicht op de verkoop van huizen door woningcorporaties en heeft problemen geconstateerd.

Als we bellen met de inspectie, blijkt dat ze één casus in de regio Arnhem hebben gehad waarbij de verkopende makelaar en taxateur in hetzelfde kantoorpand zaten. Weliswaar gescheiden bedrijven, maar het feit dat ze buren zijn is volgens de inspectie al een probleem. ‘Je moet alles doen om de schijn van partijdigheid te voorkomen’, aldus een woordvoerder.

Hoe werkt dit in de particuliere huizenmarkt? Worden taxaties altijd gedaan door geheel onafhankelijke taxateurs of ook door ‘vriendjes’ van de makelaar of de hypotheekadviseur? En welke invloed heeft dat op de waardebepaling? Makelaar en taxateur Frits Markus concludeerde al dat de taxatieopdracht vaak sturend is. ‘Bij een groot deel van de taxatieaanvragen wordt de gewenste waarde doorgegeven. Hypotheekadviseurs en banken doen dat. Dat moet je officieel ook melden in het taxatierapport. Dat gebeurt niet altijd, nee.’

Tip ons

We willen weten hoe het met de onafhankelijkheid gesteld is van taxateurs op de particuliere huizenmarkt. Heb je hier ervaring mee als koper of verkoper? Of ben je werkzaam als taxateur, makelaar of hypotheekverstrekker en kun je ons er meer over vertellen? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek