Inspectie: ‘In geval van een beroepsziekte moet je bij de bedrijfsarts zijn’

maandag 26 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Marga Zuurbier Arbeidsinspectie /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 26 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Uit ons onderzoek Ziek door het werk blijkt dat veel beroepsziekten niet aan het licht komen en dus ook niet aangepakt worden. Maar hoe kan dat en wie is daar verantwoordelijk voor?

Je zou zeggen dat de arbeidsinspectie, tegenwoordig opererend onder de naam Inspectie SZW, dit goed in de gaten houdt. Maar dat blijkt niet het geval. Waar de inspectie precies weet waar ernstige bedrijfsongevallen plaatsvinden, wordt de controlerende taak in het geval van een beroepsziekte aan de bedrijfsarts overgelaten.

Volgens Marga Zuurbier, directeur Arbeidsomstandigheden van de inspectie, moeten bedrijfsartsen beroepsziekten signaleren, melden bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten en aanpakken. Daarnaast moeten ze ook ingrijpen op de werkvloer. ‘De bedrijfsarts heeft ook de taak om ervoor te zorgen dat de werkgever de gepaste maatregelen neemt.’

Van de bedrijfsarts wordt dus verwacht dat ze werkgevers op de vingers tikken als er sprake is van een beroepsziekte. Maar kan een bedrijfsarts dat wel? Heeft hij de macht en de middelen om in te grijpen? De werkgever is tenslotte degene die de bedrijfsarts betaalt om advies te geven. En als een werkgever dat advies niet bevalt, kan het bedrijf een andere bedrijfsarts contracteren die minder kritisch is.

Tip ons

Wij willen weten of de bedrijfsarts de aangewezen persoon is om bedrijven ertoe te manen om beroepsziekten aan te pakken en werkomstandigheden te verbeteren. Bent u zelf bedrijfsarts of heeft u ervaring met een beroepsziekte? Laat het ons weten. Dat kan aan verslaggever daan.jansen@kro-ncrv.nl of redacteur yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl. Of via ons tipformulier.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

591 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek