Achtergrond Voedingssupplementen

Influencers en hun vitaminepillen: ‘I need my vitamine D!’

dinsdag 17 september 2019 Leestijd: 3 min.

Katja Schuurman en haar voedingssupplementen / Katja's Bodyscan

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

dinsdag 17 september 2019 Leestijd: 3 min.

‘Tijdens of na mijn ontbijt neem ik de supplementen zoals vitamine D3, vitamine C, MSM-poeder en soms doe ik een probiotica-kuur. In de winter neem ik iets meer dan in de zomer.’ Het internet staat vol met blogs, artikelen en filmpjes met dit soort tips, verhalen en adviezen over vitaminen, mineralen en kruidenpreparaten. Voor de werkzaamheid is veelal weinig bewijs. 

Bovenstaand advies is afkomstig van foodblogger en columniste Rens Kroes die op haar website onder meer gezondheidsadvies, natuurlijke recepten, en powerfoods met je deelt. Ook promoot ze het gebruik van bepaalde voedingssupplementen: ‘All the inspiration you need to help you live a happy and healthy lifestyle’. 

Volgens onder meer het Voedingscentrum is het niet nodig om supplementen te slikken om gezond te blijven of te worden. Mits je gezond eet en niet tot een speciale groep behoort zoals de zwangeren en de veganisten. Sterker nog: het Voedingscentrum zegt dat je zelfs moet uitkijken bij sommige supplementen omdat je van bepaalde stoffen, zoals B6, teveel kunt binnenkrijgen. Toch vind je, vooral op internet, ook heel andere adviezen.

Healthy Aging

Zo vaart ‘healthy aging-expert’ Wies Verbeek blind op wetenschapsjournalist Pim Christiaans. In dit filmpje op haar blog BLOW ('n Beetje Leuk Ouder Worden) vat ze zijn advies zo samen: ‘Ik ben boven de 50 en wat moet ik dan slikken? Vitamine C, vitamine D3, vitamine K2, magnesium, een multi en visolie. Dat zijn dan de gewone, de basis. En dan heb je nog de age essentials, die echt belangrijk zijn als je ouder wordt waar je tekort aan komt. Dat is Q10 en Alfaliponzuur. Nou, dat is heel duidelijk.’

‘Een mooi en glad en strak huidje’

Rens Kroes, ze kwam net al even voorbij, promoot met enige regelmaat het gebruik van voedingssupplementen. Zo zegt ze over visolie, magnesium en vitamine C: ‘Deze supplementen slik ik bijna elke dag. Visolie bevat omega 3-vetzuren die er, ook tijdens je vakantie, voor zorgen dat je een mooi glad en strak huidje houdt. Magnesium is goed voor je botten en spieren en daarnaast een anti-stressmiddel dat je helpt rustig te blijven. Zeker fijn als je als workaholic een paar dagen onbereikbaar bent. Vitamine C zorgt voor de goede weerstand, zodat je wel een feestje aankunt.’

Over Vitamine D zegt Kroes in een blog: ‘I need my vitamine D!  Brr! Ik moet zo wennen aan de kou. Op een enkele lekkere herfstdag na, gaan we de zon voorlopig niet meer zien. Behalve dat dat gewoon hartstikke koud is, betekenen gure herfst- en wintermaanden een tekort aan vitamine D voor je lijf. Het tekort is helaas niet volledig te compenseren met goede voeding. Daarom is het verstandig om elke dag extra vitamine D in te nemen in de vorm van supplementen of druppeltjes. Je kan natuurlijk ook gewoon lekker de zon opzoeken (wel goed insmeren ;)).’

lees ook: ‘Ik slik voedingssupplementen zonder er echt in te geloven: baat het niet dan schaadt het niet’ vrijdag 06 september

‘Ik slik van alles waarvan ik denk dat het goed voor me is’

Op Famme - ‘de inspiratiebron voor de vrouw’ - vind je een lijst met de ‘10 beste supplementen voor vrouwen.’ Dat zouden zijn (afhankelijk van klachten en levensfases): multivitamine, vitamine C, calcium, biotine, collageen, zink, vitamine B12, ijzer, heliocare en melatonine. Slikken dus maar. Katja Schuurman doet het ook, zo laat ze in Katja’s Bodyscan zien: haar badkamer staat vol met potjes met voedingssupplementen. ‘Zoals zoveel mensen wil ik graag zo gezond mogelijk zo oud mogelijk worden. Het liefst wil ik helemaal niet dood, maar ik ga voor de honderd. Daarom slik ik ook van alles waarvan ik denk dat het goed voor me is: vitamine D, magnesium, visolie, van alles!’

‘Hoe gezonder je cellen, hoe beter jij je voelt’

En dan hebben we nog Leonardus. Op deze blog ‘over bewust-ZIJN, over energie, over gezonde voeding en gezond leven’ wordt beweerd dat ‘alleen gezond eten niet genoeg is.’ Zo lezen we: ‘Voedingssupplementen zijn tegenwoordig eigenlijk een must. Onze landbouwgronden zijn deels zo arm geworden, dat gewassen steeds minder voedingsstoffen bevatten. En wat te denken van de invloed van de uitstoot van allerlei gassen op de gewassen die buiten worden gekweekt, of op het gras dat onze koeien eten.’ Ook zouden de cellen in ons lichaam letterlijk kunnen verzuren door stress en de daarbij behorende negatieve gedachten en emoties. Wat raadt Leonardus aan? We lezen over natuurlijk curcuminepoeder, een probiotica, magnesiumcomplex aangevuld met B-vitamines en taurine natuurlijke visolie, rijk aan omega 3-vetzuren. Werk aan de winkel dus!

Wil je op de hoogte gehouden worden van dit onderzoek? Meld je dan hier aan voor ons onderzoek en we sturen je elke twee weken de nieuwste artikelen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Hoe gezond zijn voedingssupplementen?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Hoe gezond zijn voedingssupplementen?

Research

Deel jouw ervaring 31 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 24 november 22:45u, NPO2

116 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Hoe gezond zijn voedingssupplementen?

Help ons mee met het onderzoek!

Hoe zijn jouw ervaringen met het gebruik van voedingssupplementen? Werken ze goed of heb je er bijwerkingen aan overgehouden? Deel hier jouw verhaal.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het ene voedingssupplement is tegen vermoeidheid of zorgt voor een betere concentratie. Kloppen al deze beloftes? Zijn voedingssupplementen veilig? Of kan je er zelfs ziek van worden?
Alles over dit onderzoek