Inbraakpreventie: hoeveel kan de burger zelf?

donderdag 10 april 2014 Leestijd: 2 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

donderdag 10 april 2014 Leestijd: 2 min.

Redacteur Marije Bette over preventieavonden in Amersfoort

Politie en gemeente hebben geen idee met welke doelgroep zij hier te maken hebben. Die gedachte schiet door mijn hoofd tijdens een inbraakpreventieavond in de wijk De Kruiskamp in Amersfoort. De wijk kwam onlangs in het nieuws door het extreem hoge inbraakcijfer. Gemeente en politie zetten groots in om de inbraakgolf tegen te gaan, maar dat blijkt tot nu toe onvoldoende te werken. Reden genoeg om een inbraakpreventieavond te organiseren. Want, zo stelt de politie, bewoners kunnen ook zelf heel goed maatregelen treffen om inbraken te voorkomen.

Voor een zaal van zo’n vijftig ongeruste bewoners vertelt de wijkagent dat deze maatregelen zich niet alleen beperken tot het aanschaffen van goed hang- en sluitwerk. Zo horen de aanwezigen dat zij er goed aan doen om hun spullen te registreren met een applicatie van Stopheling.nl. Goederen die geregistreerd zijn op deze app, kunnen na diefstal makkelijker getraceerd worden. Daarnaast zou het helpen om met de buurt een WhatsApp-groep op te richten. Bij verdachte situaties worden deelnemers in de groep via Whatsapp ingelicht. Ik kijk om me heen en zie de aanwezigen druk pennen om alle tips te noteren. Het valt me op dat ook de vele aanwezige ouderen druk aan het schrijven zijn. Weten zij wat deze maatregelen inhouden? Hoe zij zich aan kunnen melden voor een WhatsApp-groep? Waar ze het serienummer van hun spullen kunnen vinden?

Tijdens een rondgang die we eerder in de buurt maakten, spraken we met een man van 92 die nog altijd op zichzelf woont. Hij is de afgelopen tijd drie keer het slachtoffer geweest van woninginbraak. Met tranen in zijn ogen vertelt hij dat de juwelen van zijn overleden vrouw door de inbrekers zijn meegenomen. Bij de laatste inbraak stond de man oog in oog met de daders, die er gelukkig vandoor gingen toen ze hem zagen. Na deze ervaring is een buurman zo behulpzaam geweest om een balk voor de verouderde achterdeur te plaatsen. Fijn, want hij voelt zich nu een stuk veiliger in zijn eigen huis. Toch laat het hang- en sluitwerk nog sterk te wensen over en staat een beetje inbreker zo weer binnen. De oude man kon niet op de preventieavond aanwezig zijn, maar ik vraag me af of hij er überhaupt wat aan gehad zou hebben. Hij heeft geen boodschap aan een Stopheling-applicatie. De man heeft, net als vele andere bewoners in De Kruiskamp, veel meer aan verlichting in het veel te donkere achterpad en aan goede sloten die betaald worden door de woningcorporatie. Voor deze bewoners hoop ik van harte dat de autoriteiten en organisaties waarvan zij afhankelijk zijn, ze niet doorverwijzen naar een WhatsApp-groep, maar net even dat beetje extra zullen doen om hen veiligheid in de eigen woonomgeving te bieden.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Meldpunt Woninginbraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

Meldpunt Woninginbraak

Uitzending

Deel jouw ervaring 17 andere artikelen in onderzoek

94 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Woninginbraak is een hardnekkig probleem. Inbrekers worden zelden gepakt, laat staan veroordeeld. De Monitor onderzoekt hoe dit kan.
Alles over dit onderzoek