Natuur en milieu / Voedselverspilling

In Verspillingsfabriek worden kopjes en kontjes van tomaten gered van vuilnisbak

zaterdag 29 april 2017 Leestijd: 2 min.

Fotocredit: Verspillingsfabriek /

Daan Jansen

Verslaggever

zaterdag 29 april 2017 Leestijd: 2 min.

Er wordt te veel voedsel verspild en dat moet onder de aandacht gebracht worden, vindt de Youth Food Movement (YFM). ‘Het is namelijk onverteerbaar dat er nog steeds mensen honger hebben terwijl we oogsten vernietigen en per persoon bijna 50 kilo voedsel per jaar in de vuilnisbak gooien. Tijd voor actie!,' lezen we voor het dossier Voedselverspilling op hun site. Daarom organiseert YFM vandaag World Disco Soup Day. In zeven steden in Nederland wordt soep gekookt van ingrediënten die anders in de vuilnisbak zouden belanden.

We reizen af naar de Verspillingsfabriek in Veghel waar sinds een jaar structureel soep gemaakt wordt van restjes. Oprichter Bob Hutten leidt ons rond in de fabriek waar kopjes en kontjes van tomaten gered worden van de afvalbak. ‘Hier worden de groenten gesneden en verwerkt tot verse soep,’ wijst hij door de ruit naar de fabrieksvloer. ‘Wij willen verspilling van voedsel en talent tegengaan. Voedsel dat anders was weggegooid en talent van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’

In de fabriek wordt onder meer tomatensoep gemaakt van de stukjes tomaat die een hamburgerketen niet op de hamburgers wil leggen. Hutten vindt het onbegrijpelijk dat die resten van de tomaten werden weggegooid of in de vergister belanden. De leverancier van de Verspillingsfabriek houdt wekelijks 700 kratten vol tomatenresten over. ‘Van de kopjes en kontjes maken we nu heerlijke tomatensoep. Het is geen afval, maar de basis van een heel nieuw product.’

Kringloop

Op de verdiepingen boven de fabrieksvloer hebben verschillende bedrijven intrek genomen die zich ook met het thema voedselverspilling bezighouden. ‘Ook de kantoren zijn ingericht met spullen die door anderen zijn afgeschreven,’ laat Hutten zien terwijl we door een soort hippe kringloop omgeving lopen.

lees ook: ‘Mensen wel bewust van voedselverspilling, maar kopen er niet minder door’ zaterdag 22 april

In zijn kantoor legt Hutten uit wat zijn toekomstvisie is op het gebied van de strijd tegen voedselverspilling. Want nu maakt hij van stukjes tomaat een nieuw product, maar het komt regelmatig voor dat hij andere producten aangeboden krijgt. ‘Onlangs werd ik gebeld of ik wat met een grote partij mango’s kon. Of met duizenden liters melk. Ik zou er graag iets mee willen doen, maar dat krijg ik allemaal niet verwerkt.’

Lastig

Jaarlijks verspillen consumenten per persoon ongeveer 50 kilo goed voedsel, maar ook tijdens het oogsten, produceren en in winkels gaat veel verloren. In totaal wordt er per hoofd van de Nederlandse bevolking tussen de 114 en 157 kilo voedsel onnodig weggegooid. Een deel van dat verspilde eten komt niet eens terecht bij bedrijven die voedsel verwerken. Volgens Hutten is dat zonde.

Daarom denkt Hutten na over een heel nieuw systeem, waarbij veel beter nagedacht wordt wat er met reststromen voedsel gedaan kan worden dat nu vaak als afval bestempeld wordt. ‘Elk jaar is de omvang daarvan even groot. Wat ik graag wil is dat er goed nagedacht wordt wat we met die reststromen nog wel kunnen doen. Of dat nu soep, saus of een lang houdbaar poeder is. We moeten de resten beter benutten.’

Dat het niet zo eenvoudig is om de voedsel van de ondergang te redden en te verwerken, blijkt als Hutten de verse tomatensoep aan de man wil brengen. ‘Supermarkten maken een economische keuze. Onze soep is vers, dus moet in het koelvak komen. Een supermarkt denkt dan: 'We hebben al soep van Bertolli of Unox voor dezelfde prijs, bovendien moet ik iets anders uit de koeling weghalen'. Dan is het lastig om er met mijn product tussen te komen.’

Tip ons

Ons onderzoek naar voedselverspilling gaat door. Zit jij als ondernemer ook in de maag met voedselresten? Vind je het zonde als dat weggegooid wordt, maar kun je er moeilijk iets anders mee? Laat het ons weten via tip insturen.

Wil je meedoen met de World Disco Soup Day? Dat kan op 29 april in Amsterdam, Deventer, Lauwersoog, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Daarnaast wordt er die dag in 25 supermarkten soep van de Verspillingsfabriek uitgedeeld.

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen Verslaggever

Daan Jansen stort zich het liefst op verhalen van mensen die tastbaar in de problemen zijn gekomen door falend beleid. Hij wil complexe systeemfouten in onze samenleving inzichtelijk maken voor iedereen, en gaat daarbij de confrontatie met verantwoordelijken niet uit de weg. Met zijn onthullingen hoopt hij te kunnen bijdragen aan een oplossing voor gedupeerden, zodat de samenleving er een stukje beter van wordt.

Lees verder
@daanpj

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Meer weten?

Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maar de strijd tegen de voedselverspilling faalt.

Alles over dit onderzoek