In Stadskanaal hebben bewoners sowieso niets te vertellen over windmolens

vrijdag 18 september 2015 Leestijd: 1 min.

1024px-Stadskanaal_bij_avond /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

vrijdag 18 september 2015 Leestijd: 1 min.

Dit is een nieuwe versie van onze tijdslijn over inspraak over de windturbines in de Drentse Veenkoloniën. We hebben het aangevuld met jullie tips. Het overzicht helpt ons in het onderzoek in dossier Inspraak: burger versus overheid.

Zo leren we dat de Groningers uit Stadskanaal, dat grenst aan de Veenkoloniën, zullen uitkijken op windmolens. Vanwege de provinciale grens hebben zij alleen geen enkele vorm van inspraak.

Het is de eerste keer dat we zo’n tijdslijn online zetten en we vragen aan bezoekers van de site om die te bekijken en te reageren. Dat werkt best goed. Voor zo’n erg lokale kwestie reageerden toch zo'n 15 mensen met info en commentaar. Het valt wel op dat de voorstanders zich vooralsnog behoorlijk stil houden. Gelukkig bellen wij zelf ook, en checken we de belangrijkste feiten.

Plannen gewijzigd

De tijdslijn maakt duidelijk dat de inwoners van de Veenkoloniën een paar keer een ‘zienswijze’ konden inbrengen op de plannen van de overheid. Had dat veel om het lijf? Dat ligt aan je perspectief. Eén van de boeren claimt dat zijn plannen daardoor zijn bijgesteld, er komen nu minder windmolens dan eerst. Tegenstanders hebben daar weinig aan, zolang de turbines er toch gewoon komen.

Terug naar 2010

Voor ons is inmiddels duidelijk dat het belangrijkste besluit over de Drentse windparken al in 2010 is genomen. Vandaar dat we zo ver terug gaan met de tijdslijn. Kern van de zaak lijkt het moment dat de Provincie besloot om de gemeenten Aa en Hunze én Borger-Odoorn tot windturbine-gebied uit te roepen. Dit roept nieuwe vragen op. Waren de kaarten niet toen al geschud omdat voor de insiders duidelijk was dat er sowieso windparken zouden komen? En als dat zo is, was er dan tenminste nog daarvóór inspraak?

Volgende week gaan we een paar politieke hoofdrolspelers interviewen. Ondertussen zijn nieuwe op- en aanmerkingen over onze tijdslijn (lees hier) welkom. Mail ons op tip insturen

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Inspraak
Verkenning Research Opnames Uitzending

68 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Bij grote bouwprojecten van de overheid is er vrijwel altijd onvrede bij omwonenden. Hoeveel invloed en inspraak hebben zij bij de bouwplannen wanneer er een weg of een windmolen in hun achtertuin ...
Alles over dit onderzoek