Illegale dumpingen mogelijk averechts effect asbestdakenverbod

vrijdag 04 mei 2018 Leestijd: 1 min.

Boswachter Sjaak Smits laat Teun de illegale asbestdumping zien / De Monitor

Eva Kiemeney

Redacteur

eva.kiemeney@kro-ncrv.nl

vrijdag 04 mei 2018 Leestijd: 1 min.

Sjaak Smits is boswachter in het Limburgse natuurgebied De Groote Peel. In februari krijgt hij een verontrustende melding van de politie: een grote hoop asbest is illegaal gedumpt in het natuurgebied. Afgaand op de geur, denkt Sjaak dat de asbestresten afkomstig zijn van een dak van een varkensstal. ‘Als je goed ruikt, dan kun je de varkensgeur nog ruiken,’ zo instrueert Sjaak onze presentator Teun van de Keuken die dichterbij de hoop komt om de geursensatie zelf te ervaren. Acuut gevaar is er niet, zolang het asbest onaangeraakt blijft. ‘We moeten er niet op gaan staan, in gaan zagen of het breken,’ vertelt Sjaak, ‘maar dit hoort totaal niet in de natuur thuis.' Doordat de dader onbekend is, draait Staatsbosbeheer op voor de kosten van het verwijderen. ‘Wij zijn nu eigenaar van asbest dat we niet willen, maar we zullen het wel op moeten ruimen,’ aldus Sjaak.  

Sjaak komt vaker illegale dumpingen tegen, toch is dit de eerste keer dat hij te maken heeft met zo’n grote hoeveelheid, namelijk twaalf tot vijftien kubieke meter. Opvallend is dat het aantal dumpingen naar zijn gevoel is gestegen. Exacte cijfers zijn er niet, maar Sjaak denkt dat de illegale dumpingen best wel eens te maken kunnen hebben met de deadline van 2024 voor het asbestdakenverbod. 

Wil je meer weten over ons onderzoek? Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Eens per twee weken stuur ik je dan een overzicht van onze artikelen en video's. 

 

Lees meer over

Natuur en milieu Asbest
Verkenning Research Opnames Uitzending

Asbest

Uitzending

De uitzending over het asbestdakenverbod dinsdag 22 mei om 21:25 uur op NPO2.

Deel jouw ervaring 21 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 22 mei 2018 om 21:25  NPO2

183 tips

ontvangen

20

6

Natuur en milieu / Asbest

Wat weet jij van illegale asbestdumpingen?

Weet jij meer van illegale asbestdumpingen? Heb jij cijfers hierover? Wij komen graag met je in contact! Tip ons via het tipformulier.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Eva Kiemeney

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Elk jaar overlijden ongeveer duizend mensen aan de gevolgen van asbest. De minuscule vezeltjes die het mineraal een ideaal bouwmateriaal maakt, veroorzaken ook zeer moeilijk te behandelen vormen va...
Alles over dit onderzoek