Illegaal wonen op een camping: ‘Ik voel me een vluchteling in eigen land’

zaterdag 13 januari 2018 Leestijd: 1 min.

De ontruiming van camping Fort Oranje / ANP Foto

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

Niels van Nimwegen

Verslaggever

niels.vannimwegen@kro-ncrv.nl

zaterdag 13 januari 2018 Leestijd: 1 min.

Onze tipgever Jenny moest, omdat ze geen betaalbare huurwoning kon vinden in haar gemeente, uitwijken naar een vakantiepark. We horen van meer mensen die met spoed en woning zoeken dat ze voor deze route kiezen. 

Alhoewel, ‘kiezen'. Zóveel valt er voor deze spoedzoekers niet te kiezen, vertellen ze ons. Hun woonopties zijn uitgeput en ze zien het wonen op een camping als de enige optie die nog rest.

We gaan bij deze tipgever, laten we hem ‘Mark’ noemen (niet zijn echte naam), op bezoek. In het vakantiehuisje waar hij nu woont, heeft hij weer een plek gevonden om tot rust te komen nadat hij anderhalf jaar geleden zijn tijdelijke huurwoning moest verlaten. Hij woonde een tijdje in een vouwwagen, nu heeft hij gelukkig weer een ‘ echt dak’ boven zijn hoofd.

Al 9 jaar ingeschreven

Maar helemaal veilig voelt dat niet. Want Mark kan zich niet inschrijven op de camping waar hij verblijft. Hij moet zich dus ‘gedeisd houden’, en daardoor voelt hij zich, vertelt hij, ‘momenteel een vluchteling in mijn eigen land.’ En dat terwijl Mark een baan heeft en hij, ondanks het feit dat hij dus al negen jaar ingeschreven staat voor een sociale huurwoning, nog steeds geen uitzicht op een woning heeft.

Omdat hij bang is voor de mogelijke gevolgen op het moment dat duidelijk wordt dat Mark illegaal op deze camping woont, wil hij zijn verhaal niet met naam en toenaam doen. Begrijpelijk, vinden wij. Maar ook jammer, want we willen het verhaal van de mensen die uit nood op een camping wonen en bang zijn voor handhaving, wél graag vertellen. 

Deel jouw verhaal!

Ben jij door woningnood op een camping of vakantiepark beland? En vrees je dat je na handhaving jouw woning uit moet, zoals de bewoners van camping Fort Oranje? En vind je het zó belangrijk dat jouw verhaal verteld wordt, dat je met ons wil nadenken op een manier waarop we dat zo kunnen doen dat de risico’s voor jou beperkt blijven? Neem dan contact op met onze redactie.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1410 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Woon jij op een camping of vakantiepark terwijl dat eigenlijk niet mag?

Ben je in deze situatie terecht gekomen door woningnood? En wil je ons jouw verhaal vertellen? Neem dan contact met ons op!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek