Reportage Cannabis

Illegaal cannabislab met rust gelaten door gemeente

vrijdag 04 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Andrew Tan aan het werk in Highlab / De Monitor - Mijke van Wijk

Mijke van Wijk

Redactie

mijke.vanwijk@kro-ncrv.nl

vrijdag 04 oktober 2019 Leestijd: 2 min.

Het laboratorium van Rinus Beintema is makkelijk te vinden. Het adres staat gewoon op de website en het telefoonnummer ook. Opvallend, want een aantal dingen die Beintema doet in het lab mag niet volgens de wet.  Zoals het testen van cannabis die verkocht wordt in een coffeeshop.

Highlab zit op een bedrijventerrein in Leeuwarden. In het enorme pand zitten allerlei soorten bedrijfjes en werkplekken voor zzp’ers. Aan het einde van één van de gangen zit het lab van Beintema. Hij heeft één laborant in dienst. Beintema heeft vergunningen aangevraagd om legaal cbd-olie te testen. Die industrie is booming, producten waar cbd-olie in zit verwerkt zoals zeep, zalven en crèmes zijn enorm populair. Cbd is een stof die voorkomt in de cannabisplant en die zou kunnen helpen tegen pijn- en stressklachten. Je wordt er niet high van. Laborant Andrew Tan vult zijn dagen vooral met het testen van de oliën.

Andrew Tan aan het werk in Highlab

Peperdure onderzoeken

Maar Beintema doet nog veel meer in zijn lab. Hij biedt aan cannabis te testen die in coffeeshops ligt. Want, daar zit nog weleens iets in dat er niet thuishoort. Laborant Tan komt voornamelijk schimmels tegen en bacteriën. Op pesticiden kan Beintema niet testen, die onderzoeken zijn peperduur. ‘De schimmels die ik vind zijn al erg genoeg,’ zegt Tan. ‘Die wil je echt niet in je longen krijgen.’

Beter niet weten

Beintema heeft 5 coffeeshops als klant. In verschillende steden is hij coffeeshops afgegaan om te vragen of ze te koop aangeboden cannabis bij hen willen testen. Maar weinigen hapten toe. Want als er inderdaad iets in de partij zit wat er niet thuishoort, wat moet je dan doen als coffeeshophouder? De hele voorraad vernietigen? Ze willen het dus liever niet weten, vermoedt Beintema. En volgens hem willen de meeste telers ook niet dat hun waar wordt getest. Als een coffeeshophouder zegt dat hij of zij dat wil doen, zou de teler liever een deurtje verder gaan om de partij te slijten.

Opiumwet

Volgens de opiumwet mag het niet wat Beintema doet. Omdat de teelt en de aanvoer van cannabis naar de coffeeshop – de zogenaamde achterdeur – illegaal is, is het testen van cannabis in een laboratorium ook illegaal. Maar Beintema vindt het belangrijk dat er geteste producten in de coffeeshop liggen, van goede kwaliteit. Graag brengt hij de discussie hierover op gang. Tot nu toe wordt hij door de gemeente Leeuwarden met rust gelaten.

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier  in voor onze nieuwsbrief. Dan sturen we je elke 2 weken de nieuwste artikelen.

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Cannabis
Verkenning Research Opnames Uitzending

96 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Mijke van Wijk Redactie
Mijke van Wijk studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie is ze bij de radio gaan werken als redacteur, verslaggever en presentator. Mijke werkte onder meer voor BNR Nieuwsradio, NPO Radio1 en de Bayerische Rundfunk. Ze heeft meerdere radiodocumentaires gemaakt voor de NTR en de VPRO, onder andere over ontbossing en sojateelt. Voor KRO-NCRV maakte ze de podcast Tante Jos.
Lees verder
@mijkevanwijk

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Dit kabinet is van plan om een experiment te doen met een gesloten teelt en toevoer van cannabis aan coffeeshops. Tien gemeentes doen mee en zullen volledig legaal geteelde wiet gaan verkopen.
Alles over dit onderzoek