‘Ik woon uit nood op een bedrijventerrein omdat ik nergens anders terecht kan’

dinsdag 27 februari 2018 Leestijd: 5 min.

Een Nederlands bedrijventerrein / ANP Foto

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

dinsdag 27 februari 2018 Leestijd: 5 min.

Na onze uitzending over Huurdersproblemen krijgen we eenaantal interessante tips van mensen die ervaring hebben met het wonen op een plek die geen woonbestemming heeft, zoals een bedrijventerrein of een vakantiepark waar permanente bewoning niet is toegestaan. We leggen deze tips naast elkaar om te kijken of er een rode draad in deze verhalen te ontdekken is. Al snel zien we een aantal elementen opvallend vaak terugkomen.

Gemeente verwijst zelf door en gaat vervolgens handhaven
Een eigenaar van een vakantiepark uit een dorp op de Veluwe vertelt ons dat de gemeente stevig is gaan handhaven op permanente bewoning op parken. Permanente huurders van een vakantiewoning moeten voor een bepaalde datum vertrokken zijn. Zijn ze dat niet, dan betalen zowel de huurder als de eigenaar van het park een boete. Dat vindt de parkeigenaar ‘op z’n zachtst gezegd opvallend’, want hij zegt dat de gemeente tot voor kort zélf woningzoekenden naar zijn vakantiepark doorverwees. ‘Als er arbeidsmigranten aanklopten bijvoorbeeld, of mensen die na een scheiding geen woning konden vinden. Dan zei de gemeente regelmatig dat ik mogelijk nog wel een plek voor ze had op het park. Mede daardoor, gecombineerd met het feit dat het aantal vakantiegangers op onze camping door de jaren heen terugliep, zijn we in ons bedrijfsmodel meer gaan inzetten op permanente bewoning. Om vervolgens de afgelopen maanden de ene na de andere handhavingsbrief van de gemeente op de mat te krijgen. Eerst jarenlang doorverwijzen naar een vakantiepark, vervolgens gaan handhaven. En diezelfde gemeente kan mij níet vertellen waar de permanente bewoners die nu op mijn park wonen, dan naartoe zouden moeten. Deze mensen hebben een kleine beurs en reguliere huurwoningen zijn duur. En ook in deze regio heel schaars.’

Deze mensen hebben een kleine beurs, en reguliere huurwoningen zijn duurEigenaar vakantiepark Veluwe

We vragen ons af wat de overweging van de gemeente is om toch te handhaven in zo’n situatie. Is men bang voor verloedering van vakantieparken als het toerisme naar de achtergrond verdwijnt, en permanente bewoners de boventoon voeren? Vinden gemeenten dat je illegaal gedrag gewoon niet moet aanmoedigen? Of is het een kwestie van ‘regels zijn nu eenmaal regels’- ook als je bij de gemeente zou kunnen aantonen dat er op de reguliere woningmarkt geen opties voor je zijn?

Illegaal wonen in een bedrijfspand
Dat de handhavingskwestie niet alleen op vakantieparken een thema is, merken we als een volgende tipgever zich bij ons meldt. Automonteur Kevin (25) woont sinds een jaar op een bedrijventerrein in Purmerend. ‘Dit doe ik uit nood omdat ik nergens anders terecht kan en ik geen betaalbare woonruimte kan vinden’, mailt Kevin. Als we Kevin bellen, vragen we hem waarom hij ervoor kiest om in een pand te wonen waarvan hij weet dat het niet bedoeld is voor permanente bewoning. Kevin vertelt dat de gemeente in het verleden zelf woningzoekenden doorverwees naar het bedrijfspand waar hij nu woont. ‘En ik kon me ook gewoon inschrijven op dit adres. Daarom ging ik ervan uit dat de gemeente op de hoogte was van de bewoning van dit pand en er niets op tegen had. Maar nu wordt er waarschijnlijk tóch gehandhaafd komend jaar. Dan moet ik hier weg. Terwijl er geen alternatief voor handen is. Ik sta al sinds mijn achttiende ingeschreven, maar er komen geen sociale huurwoningen vrij die ik kan betalen.’ 

‘Je moet je inschrijven, maar dan gaan we wel handhaven’
Je gewoon kunnen inschrijven als bewoner van een adres waar je volgens de letter van de wet niet mag wonen, omdat het geen woonbestemming heeft. Het overkomt ook tipgever Erna. Als ze voor een nieuwe baan moet verhuizen, lukt het haar niet om snel een betaalbare woning te vinden en zoekt ze onderdak op een vakantiepark. Bij de gemeente vraagt ze na of ze zich daar dan ook mag inschrijven. ‘Van de afdeling burgerzaken van mijn gemeente kreeg ik te horen dat ik me daar gewoon kan inschrijven. Maar omdat ik weet dat ik er eigenlijk niet permanent mag wonen, heb ik gebeld met de afdeling handhaving van mijn gemeente. Daar krijg ik te horen dat als ik mij hier inschrijf, ik een ambtenaar van de gemeente aan de deur krijg en dat zij mij onder druk van een dwangsom uit mijn vakantiewoning willen zetten. Dus: als ik mij inschrijf sta ik op straat. Schrijf ik mij niet in, dan bega ik een overtreding waarop een boete staat. Ik weet op dit moment niet wat ik moet doen.’

lees ook: Het vakantiepark als laatste strohalm - tot je daar óók weg moet donderdag 15 februari

Huurtoeslag vakantiehuizen afgeschaft
Erna is niet de enige tipgever die in de war raakt van de regelgeving omtrent permanent wonen op vakantieparken. We krijgen een mail van tipgever Lindy.
Na een scheiding wil ze van haar beperkte inkomen een chalet op een vakantiepark gaan huren. Lindy wil van tevoren wel zeker weten of ze ook huurtoeslag kan ontvangen voor deze woning, omdat ze de woning anders niet kan betalen.
‘Ik heb expliciet bij de Belastingdienst gevraagd of dit kon. Een medewerker vertelde mij dat het geen probleem was, omdat mijn vakantiehuis gewoon als zelfstandige woonruimte wordt gezien. Toen ik al in het vakantiehuis woonde, kwam ik erachter dat de wet in juli 2016 is veranderd. En sindsdien is het, in tegenstelling tot wat de Belastingdienst mij vertelde, helemaal niet meer mogelijk is om huurtoeslag te ontvangen voor een vakantiewoning. Zwaarwegend argument daarvoor is dat de woningen niet zouden voldoen aan de normen voor isolatie en brandveiligheid. Maar ik durf te stellen dat mijn woning beter geïsoleerd en brandveiliger is dan die van menig ‘volwaardige’ woning, en zie dit als een schijnargument.’ Omdat Lindy de woning zonder de huurtoeslag niet kan betalen, leggen haar ouders nu het verschil bij. ‘Maar de rek is er bij hen ook bijna uit. Ik heb het gevoel dat, door het verdwijnen van de toeslag, deze nog wel betaalbare manier om te wonen óók onmogelijk gemaakt wordt. Deze wetswijziging raakt mij en andere mensen die maar wat graag willen dat ze zónder die huursubsidie kunnen. Want dat zou betekenen dat ze voldoende inkomen hadden om een andere woning te kunnen huren.’

Beleid rondom handhaven op illegale bewoning
Bij permanente bewoners van vakantieparken leeft blijkbaar het gevoel dat recente veranderingen in beleid (van gedogen naar handhaven, het afschaffen van de huurtoeslag) ervoor zorgen dat ook het wonen op een vakantiepark geen optie meer is. Tegelijkertijd is er verwarring over de regels. Want waarom hoor je eerst dat je je moet inschrijven in je vakantiewoning om vervolgens met handhaving te maken te krijgen, en vervolgens met dwangsommen of boetes? We krijgen door de verhalen van tipgevers steeds meer inzicht in wat er leeft onder de bewoners van vakantieparken. Maar wat zijn de overwegingen van gemeenten, die van het Rijk zelf mogen bepalen hoe ze omgaan met permanente bewoning op vakantieparken? Welke situaties komen handhavers tegen op vakantieparken? En is het verdedigbaar om ondanks het huidige woningtekort wél te handhaven op permanente bewoning op parken en op andere plekken waar illegaal wordt gewoond, zoals bedrijfsterreinen?

Oproep
Houd jij je namens jouw gemeente met deze kwestie bezig, als handhaver of in de lokale politiek? Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Breng ons onderzoek dan weer een stap verder en deel je verhaal met ons.

Ik houd je op de hoogte!
Wil je graag op de hoogte gehouden worden van ons onderzoek? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ik stuur je een keer per twee weken een update.

 

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1409 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek