Onderzoek Zwangerschapsdiscriminatie

‘Ik werd afgewezen vanwege mijn zwangerschap’

maandag 10 februari 2020 Leestijd: 2 min.

‘Ik werd afgewezen vanwege mijn zwangerschap’ / Gettyimages

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

maandag 10 februari 2020 Leestijd: 2 min.

Zwangerschapsdiscriminatie: veel vrouwen die ermee te maken krijgen, laten het voor wat het is. Bang om de relatie met de desbetreffende werkgever op het spel te zetten. Jette ging juist wél het gesprek met haar baas aan en dát wierp uiteindelijk zijn vruchten af.

Al bijna 11 jaar werkt Jette bij een zorginstelling als flexibele arbeidskracht. Eind vorig jaar werd ze gebeld om te solliciteren op een vaste baan bij datzelfde bedrijf. ‘Ik was hartstikke blij en zat al een tijdje te wachten op zo’n kans.’ Als ook het sollicitatiegesprek positief verloopt, denkt Jette dat de baan in the pocket is.

Wel of niet vertellen tijdens sollicitatiegesprek?

Maar ze maakt de ‘fout’ om in het sollicitatiegesprek te vertellen dat ze zwanger is. ‘Sommige mensen in mijn omgeving adviseerden mij van tevoren al om het niet te vertellen, maar ik wilde gewoon eerlijk zijn. Het lijkt mij dat je je werkrelatie ook heel erg verpest als twee weken later blijkt dat je een kind krijgt.’

Toch zorgt haar eerlijkheid ervoor dat Jette daags na het gesprek gebeld wordt met de mededeling dat de baan helaas aan haar neus voorbijgaat. ‘Ik kreeg te horen dat het te veel risico was om mij aan te nemen. Er is zelfs letterlijk gezegd: ‘Als je niet zwanger was geweest, had je volgende week kunnen beginnen’.’

Bewijslast

In het onderzoek Zwangerschapsdiscriminatie spreken we regelmatig vrouwen die ook een vorm van discriminatie ervaren tijdens of net na hun zwangerschap. Vaak is het lastig te bewijzen en maar weinigen dienen een klacht in bij hun werkgever of het College voor de Rechten van de Mens. Volgens voorzitter Adriana van Dooijeweert van het College zouden vrouwen dit juist wel moeten doen, ook om werkgevers bewust te maken van wat wel en niet mag.

lees ook: ‘Het aantal vrouwen dat wordt gediscrimineerd tijdens zwangerschap moet echt omlaag’ zaterdag 01 februari

Schande anno 2020

Ook Jette heeft in eerste instantie nog wel begrip voor de afwijzing. ‘Maar dan leg je de telefoon neer en dan realiseer je je: ‘Dit is niet ok’. Het is een grof schandaal dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt. Kijk, dat mijn oma moest stoppen met werken omdat ze ging trouwen en kinderen kreeg, dat is een ander verhaal. Maar hoeveel jaar zijn we nu verder?’

Jette besluit het er niet bij te laten zitten, maar vindt niet onmiddellijk gehoor binnen de zorginstelling. ‘Dat zorgt voor veel frustratie, omdat je het idee hebt dat je niet begrepen wordt. En je denkt ook: ‘Shit, mijn hele inkomen gaat wegvallen’. Tegelijkertijd wil je geen stress hebben, want je hebt een baby in je buik die dat allemaal niet zo leuk vindt. Dus je probeert rustig te blijven, maar dat is heel lastig in zo’n situatie.’

Excuses en een baan

Na twee weken bellen en mailen – en een telefoontje van De Monitor – blijkt de zorginstelling de klacht inmiddels wel serieus op te pakken. Er volgen gesprekken met Jette, ze krijgt excuses en een baan aangeboden. Jette: ‘En dat is niet het enige, ik heb ook echt het idee dat er een verandering in gang is gezet binnen onze organisatie. 

Volgens de zorginstelling was de klacht van Jette ook zonder bemoeienis van De Monitor opgepakt, maar het heeft het proces wel versneld, laat hun bestuurder weten. ‘Dit had nooit mogen gebeuren en we doen er alles aan om dit in de toekomst te voorkomen,’ aldus de zorginstelling. ‘We hebben juist behoefte aan nieuw zorgpersoneel. Iedereen is welkom, ook als je zwanger bent.’ Via de intranetpagina van de organisatie zullen medewerkers bovendien geattendeerd worden op het verhaal van Jette en worden ze opgeroepen om soortgelijke ervaringen te melden.

Jette’s missie lijkt daarmee geslaagd. ‘Ik ben hier heel erg blij mee, niet alleen voor mezelf, maar ook voor andere zwangere vrouwen binnen onze instelling.’

De uitzending over zwangerschapsdiscriminatie is op maandag 17 februari om 22:15 uur op NPO2. Ook ervaring met dit onderwerp? Laat het ons weten!

Lees meer over

Werk en inkomen Discriminatie
Verkenning Research Opnames Uitzending

Discriminatie

Uitzending

Maandag 17 februari in De Monitor NPO2 om 22:15 uur: Je contract wordt niet verlengd nadat je je baas vertelt dat je zwanger bent. Of je wordt na de bevalling in een lagere functie gezet. Het zijn vormen van zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer. Het mag niet van de wet, maar het gebeurt wel. Hoe kan het dat dit anno 2020 nog steeds gebeurt?

Deel jouw ervaring 27 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 17 februari 2020 om 22:15  NPO2

115 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Je bent zwanger. Yes! Na de zware eerste maanden vol misselijkheid en vermoeidheid voel je je nu goed. Maar helaas blijf je niet lang op die roze wolk zitten.
Alles over dit onderzoek